Tesco predstavilo prvý automat na zálohovanie PET fliaš. Pozrite sa, ako funguje

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek začne na Slovensku už od januára budúceho roka. Podľa zákona bude povinnosťou každej prevádzky väčšej ako 300 metrov štvorcových, vlastniť automat na ich zber. Tesco však svoj prvý predstavuje už teraz.

19.04.2021 13:03
debata (26)

VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá nový automat v Senci.

Video

Reťazec svoj pilotný projekt spustil v Senci s tým, že za každú odovzdanú plastovú fľašu alebo plechovku do zberného automatu podporí výsadbu zelene a revitalizáciu zelených plôch sumou piatich centov. Tesco očakáva, že sa každý deň podarí vyzbierať stovky PET fliaš a plechoviek. Čo je veľmi dôležité. Ak totiž nedôjde k zmene, momentálne množstvo plastu v oceánoch – 150 miliónov ton – sa do roku 2040 strojnásobí.

Automat na zálohovanie PET fliaš a plechoviek...
Automat na zálohovanie PET fliaš a plechoviek...
+2Automat na zálohovanie PET fliaš a plechoviek...

„Pilotný projekt nám pomôže pripraviť sa čo najlepšie na spustenie systému povinného zberu nápojových obalov. Do budúcnosti chceme čo najlepšie nastaviť fungovanie zálohovania PET fliaš a plechoviek tak, aby bolo predovšetkým motivujúce pre zákazníkov. Uvedomujeme si význam ich participácie, a preto vopred jedno veľké ďakujem každému zákazníkovi, ktorý sa rozhodne automat využiť. Veľmi ma teší, že práve vďaka tomuto zelenému projektu podporíme zveľadenie zelene v meste Senec,“ hovorí Martin Kuruc, CEO Tesca na Slovensku.

Automat bude fungovať v takzvanom duálnom móde. To znamená, že budem okrem PET fliaš a plechoviek zbierať aj sklené fľaše, za ktoré zákazníci získajú vratnú zálohu, tak ako boli zvyknutí doposiaľ.

Za peniaze nové stromy

To, že peniaze pôjdu na rozvoj zelenej v Senci, víta aj primátor Dušan Badinský. „Máme radosť, že sa Tesco rozhodlo podporiť rozvoj zelene v Senci, a sme radi, že svoj prvý zberný automat aj na PET fľaše a plechovky nainštalovalo práve u nás,“ hovorí primátor Senca Dušan Badinský.

Celoslovenské zálohovanie je v súčasnosti v procese prípravy, platiť začne od januára budúceho roka. Výsledkom by malo byť recyklovanie až 90% všetkých nápojových obalov do roku 2050. Štatistiky z roku 2018 totiž ukazujú, že recyklácia v súčasnosti dosahuje len 60 percent. Úspech tak bude závisieť aj od výšky zálohy.

Tá na Slovensku bude dosahovať hodnotu 15 centov. V prípade, že k vráteniu fľaše nedôjde, peniaze sa budú ukladať na transparentom účte správcu. Tým je konzorcium štyroch spoločností: Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu, Slovenskej aliancie moderného obchodu a Zväzu obchodu Slovenskej republiky. Správca by mal finančné prostriedky využívať na zdokonaľovanie a prevádzku systému, respektíve vykompenzovanie počiatočných nákladov.

„Pilotný projekt zálohovaných nápojových obalov, ktorý spoločnosť Tesco v spolupráci s mestom spustila v predstihu zákonných povinností, vnímame ako jasný legitímny signál na čo najefektívnejšiu prípravu na očakávané povinnosti,“ hovorí Petra Csefalvayová z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Ľudia si takto skôr privyknú aj na princíp nestláčania fľaše. To totiž po novom nebude možné. Automat kód na stlačenej fľaši neprečíta. Len ak fľaša príde naspäť do systému nepoškodená, bude spotrebiteľovi možné vyplatiť zálohu naspäť.

Menej obalov, menej škody

Tesco chce ísť ešte ďalej a dosiahnuť, aby sa nepoužívalo viac obalov, než je absolútne nevyhnutné, a tak sa znížil vplyv plastových obalov na životné prostredie a vytvoril sa systém takzvanej uzatvorenej recyklačnej slučky. Robiť tak chcú cez stratégiu Plán malých pomocí.

Inak povedané – aj použitý materiál, ktorý prichádza zo spracovaného odpadu, je vhodný na opätovné použitie a prispieva k budovaniu systému podľa zásad obehového hospodárstva. Ak sa obaly nedajú recyklovať alebo opakovane použiť, nebudú mať podľa stratégie Plán malých pomocí v podnikaní reťazca miesto. Plán malých pomocí sumarizuje konkrétne záväzky a výsledky, ktoré v oblastiach spoločenskej zodpovednosti a trvalej udržateľnosti Tesco dosahuje.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco #zálohovanie fliaš #plechovky