Za lepšie triedenie zníženie poplatkov za odpad? Mnohé obce takto motivujú obyvateľov

Naučiť ľudí lepšie triediť je veru neľahká úloha, ktorú rieši každá samospráva. Mnohým mestám a obciam sa osvedčil jednoduchý prístup: čím viac odpadov obyvatelia vytriedia, tým nižší bude ich poplatok za odvoz a spracovanie odpadov. Pozitívnym príkladom, ako dosiahnuť dobré výsledky s použitím moderných technológií, je obec Košeca v Ilavskom okrese.

17.04.2021 11:00
debata

Starosta Radomír Brtáň na jar 2018 zaviedol elektronickú evidenciu odpadov, vďaka čomu v obci výrazne kleslo množstvo zmesového komunálneho odpadu a naopak, zvýšil sa objem vytriedených zložiek. Projekt bol v európskej súťaži The Innovation in Politics Awards 2020 vyhodnotený ako najlepší európsky projekt v kategórii Digitalizácie.

Po roku fungovania dokázali obyvatelia v Košeci vytriediť viac ako 40 percent odpadov, pričom cieľom je dosiahnuť ešte vyššie číslo. Dôvod je úplne jednoduchý a to sadzba za uloženú tonu odpadov na skládke. Kým pri miere vytriedenia 40 percent je štátom stanovený poplatok 22 eur, po prekročení 60 percent je tento poplatok polovičný. K finálnej cene za odvoz treba ešte pripočítať poplatok správcu skládky a daň z pridanej hodnoty. Za rok fungovania nového systému dokázali v Košeci znížiť pre obyvateľov poplatok za odvoz komunálneho odpadu o 56 percent.

Ďalšie obce sa pripravujú

Starosta Brtáň hovorí, že ak by nový systém evidencie odpadov v obci nezaviedli, niektorí občania by triedili menej alebo niektorí by sa vôbec ani nezapojili. Motivácia nižších poplatkov a zlepšenia odpadového hospodárstva inšpiruje desiatky slovenských samospráv. Evidenciu odpadov zaviedli napríklad aj v Domaniži v okrese Považská Bystrica, Gánovciach v okrese Poprad, v Tekovských Nemciach v okrese Zlaté Moravce alebo v Ilave.

Každá nádoba a vrece s odpadom dostane QR kód, pričom zodpovední pracovníci pri odvoze zaevidujú daný odpad ručnými čítačkami. „Samosprávy tak dostávajú presné informácie, ktoré im doteraz chýbali. K dispozícii majú prehľadnú aplikáciu, ktorá umožní sledovať množstvá odpadu aj úroveň triedenia a to až na úroveň každej domácnosti v obci,“ hovorí Martina Gaislová, odborníčka na komunálny odpad z portálu menejodpadu.sk.

Obce si dokážu zlepšiť finančné riadenie odpadového hospodárstva alebo si dokážu upraviť frekvenciu zberu a odvozu zmesového komunálneho odpadu. „Výsledky vidieť v klesajúcom počte vyvezených nádob so zmesovým komunálnym odpadom. Vďaka evidencii konečne začínajú separovať aj takí občania, ktorí sa dlhé roky do separovaného zberu nezapájali,“ hovorí starostka obce Tekovské Nemce Erika Valkovičová.

Podobnú skúsenosť majú aj Gánovciach v okrese Poprad. "Systém ELWIS nám poskytuje dáta, ktoré zlepšia nakladanie s odpadmi. My pomôžeme občanom lepšie separovať a každý občan môže pomôcť obci znížiť svojim zodpovedným správaním náklady na skládkovanie,“ hovorí starosta Michal Materný a zároveň dodáva, že nový systém vnímajú ako najspravodlivejšiu a najvhodnejšiu formu odmeny pre tých, ktorí produkujú málo odpadu a zároveň ho aj separujú.

Nie len obce, ale aj veľké mestá

Menšie obce majú pri zavádzaní elektronizácie odpadového hospodárstva o niečo jednoduchšiu pozíciu, avšak väčšie mestá trápia aj ďalšie problémy. Zápasia napríklad s chýbajúcim vážením odpadov, s nedostatočnou evidenciou na zbernom dvore, alebo im chýba prehľad o odpad v slabo osídlených oblastiach.

Ručné evidovanie odpadu, ktoré je jednoduché a praktické hlavne pre menšie obce, sa v mestách stáva neefektívne. Práve preto systém ELWIS umožňuje nielen rýchlejšiu evidenciu odpadu, ale aj komplexný monitoring procesu zberu a zberových vozidiel. Evidencia odpadu sa realizuje priamo na zbernom vozidle pomocou automatizačného systému. „Mestá získajú rýchlu a spoľahlivú evidenciu odpadov, monitoring vozidiel a zároveň prehľadne zozbierané dáta. Systém je navyše možné prepojiť s vážením odpadu,“ hovorí Gaislová.

Samosprávy, ktoré majú vlastné zberné dvory, zas často nevedia, či je odpad od ich obyvateľov alebo ho naň uložili návštevníci z iných miest. Keďže nevedú jeho spoľahlivú evidenciu, strácajú prehľad o jeho reálnom množstve a zložení.

Systém ELWIS umožňuje evidovanie vozidiel, množstva odpadu a materiálov. Na základe týchto dát môže prevádzkovateľ lepšie riadiť spracovateľské kapacity kompostárne a zároveň aj zásoby dôležitého materiálu, napríklad drevnej štiepky, či zásoby zeleného alebo kuchynského odpadu. „Samospráva získa cenné dáta o množstve vytriedeného biologicky rozložiteľného odpadu, ktoré si môže započítať do miery triedenia. Znižuje si tak svoje náklady na skládkovanie a v konečnom dôsledku poplatky pre obyvateľov,“ dodáva Gaislová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #samosprávy #odpad z domácnosti