Únia chce ekologickejšie firmy, pomôcť im môže nový projekt

Byť zelenší, tvoriť menej odpadu, lepšie využívať zdroje, a znížiť negatívny dosah na prostredie a klímu. To všetko chce Európska únia od podnikov. Cieľ? Prejsť na cirkulárnu, obehovú ekonomiku, ktorá využíva obnoviteľné a iné nízkouhlíkové zdroje energie. Podnikom v prihraničných krajoch Slovenska a Maďarska k tomu môže dopomôcť projekt CircularRegions.

09.04.2021 12:02 , aktualizované: 12:23
debata (1)

“V rámci projektu pomáhame podnikom zistiť, čo majú zmeniť, ako efektívne využívať vstupné suroviny a tvoriť menej odpadu. Vďaka opatreniam môžu podnikať efektívnejšie, stabilnejšie a mnohokrát prichádza aj úspora financií,” hovorí Petra Csefalvayová z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky. Európske výrobné podniky totiž vynakladajú v priemere až 40% nákladov na nákup surovín.

Projekt CircularRegions sa zameriava na analýzu problémov a potrieb podnikov a vypracovanie postupov, ktoré uľahčia ich prechod na cirkulárnu ekonomiku. "Podporíme zavádzanie inovatívnych riešení, redukciu odpadu a najmä prevenciu jeho vzniku. Vyškolíme a zvýšime počet a dostupnosť expertov na cirkulárnu ekonomiku, pretože ich je na Slovensku aj v Maďarsku nedostatok. V neposlednom rade projekt posilnení slovensko-maďarské vzťahy.” hovorí Csefalvayová.

Do projektu sa môžu zapojiť podniky pôsobiace v prihraničných krajoch s Maďarskom. Ide o firmy z oblasti potravinárstva, stavebníctva, plastov a turizmu. Úlohou Inštitútu cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) je okrem iného zanalyzovať problémy a potreby firiem aktívnych v sektore potravinárstva, obalov a stavebníctva formou dotazníkov, interview a okrúhlych stolov a následne im pomôcť s prechodom na cirkulárne fungovanie.

Odpad na Slovensku je stále problém

Slovensko sa za posledné roky v produkcii odpadu dostalo na nemilé priečky. Kým v roku 2005 sme produkovali najmenej zmesového odpadu na obyvateľa spomedzi krajín únie, 273 kg na osobu, dnes je to o 54 % viac. Podľa Eurostatu tak patríme medzi najvýraznejších „skokanov“.

Zaostávame aj v recyklácii. Situácia sa síce zlepšuje, no do roku 2020 sme mali byť schopní recyklovať 50 % komunálneho odpadu. Konečné dáta za minulý rok síce ešte nepoznáme, no v roku 2019 sme dosiahli úroveň len 39 %. Európske ciele pritom ambiciózne rastú – do roku 2025 sa musí recyklovať 55 % a do roku 2030 až 60 %. Každá pomoc firmám či jednotlivcom v boji s odpadom sa tak bude hodiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #odpad #zelená ekonomika #cirkulárna ekonomika