Ako to nakoniec dopadne s petíciou za stav klimatickej núdze? Parlament stále rokuje

Dôjde k vyhláseniu stavu klimatickej núdze na základe petície Za klímu, za budúcnosť, ktorú podpísalo už vyše 120-tisíc ľudí? To je otázka za milión. Parlament o uznesení, ktoré má byť jej výsledkom rokuje už druhý deň, a to potom, čo bolo kvôli vládnej kríze na týždeň prerušené rokovanie. Vyhlásenie klimatickej núdze však predložený dokument zatiaľ neobsahuje, jednotlivé body majú v súčasnom znení len odporúčací charakter.

30.03.2021 17:48
klíma ťa potrebuje, klíma, michal sabo Foto: ,
Iniciátori petície Za klímu, za budúcnosť, ktorú podpísalo už vyše 120-tisíc ľudí.
debata (2)

„Je to na nás politikoch, pretože my robíme rozhodnutia za túto krajinu,“ povedala počas rozpravy poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí). Poukázala na požiadavky petície, ktoré považuje za legitímne a medzi ktorými bolo aj vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Podľa nej by sa mal na Slovensku vyhlásiť, „aby sme vyslali verejnosti jasný signál, že parlament si vážnosť klimatickej situácie naplno uvedomuje“. Označila to za nevyhnutné morálne gesto. Pripomenula, že tak urobili už viaceré krajiny, ako Rakúsko, Veľká Británia, Kanada, ale aj Európska únia.

Dosiahnuť to chce pozmeňujúcim návrhom, ktorý by do uznesenia doplnil ďalší bod. Cieľom má byť zdôraznenie naliehavosti opatrení, ktoré odvrátia najhoršie možné scenáre dôsledkov klimatickej krízy na ďalšie generácie obyvateľov Slovenska. Dodala, že samotné vyhlásenie tohto stavu ako deklarácia nemá žiadne priame ani nepriame dôsledky na rozpočet ani prípadné iné záväzky, pokiaľ to nie je zadefinované aj v legislatíve.

Za pravdu jej dala aj poslankyňa Miriam Šuteková (Za ľudí). „Mali by sme si dávať vyššie ciele a nemali by sme sa uspokojiť s málom,“ poznamenala. Zdôraznila, že stav klimatickej núdze zastrešuje všetky potrebné kroky na zlepšenie klímy a má deklaratívny charakter.

Mnohí však majú pochybnosti. Radovan Kazda (SaS) súhlasí so závažnosťou zmeny klímy, pýta sa však, čo pojem „klimatická núdza“ znamená. V návrhu podľa neho nie sú vyčíslené dôsledky na rozpočet či ekonomiku krajiny. Obáva sa, že takéto ambiciózne ciele môžu navyše vyhnať fabriky od nás do iných krajín, ktoré takéto kroky neprijímajú. „Nie klíma je naším pánom, ale my sme výsledkom istého evolučného vývoja a my sa máme o prírodu starať,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická núdza #Hrdinovia klímy