„Najhorší je najmä ošiaľ z online nakupovania, napríklad oblečenia. Na druhej strane už vieme, že sa dokážeme uskromniť a z dlhodobého hľadiska tak vieme pomôcť našej prírode. Vyžiada si to síce trochu viac snahy ako bežne, ale našou aktivitou môžeme vyprodukovať menej odpadu,“ hovorí Martina Gaislová, odborníčka na komunálny odpad z portálu menejodpadu.sk.
Pri nákupe sa správne rozhodujte
Pozitívny dopad na životné prostredie má napríklad vegánstvo alebo obmedzenie výrobkov z hovädzieho mäsa či z kravského mlieka. Zároveň je vhodné sa vždy zamyslieť, či daný produkt naozaj potrebujeme. „Už pri výbere tovaru v obchode si odporúčame odpovedať na otázku, či je obal recyklovateľný alebo či neexistuje alternatíva, ktorá je šetrnejšia k životnému prostrediu. Najlepšie je bezobalové nakupovanie. Ovocie, zeleninu, strukoviny alebo aj drogériu môžeme kúpiť bez vonkajšieho obalu. Ak takúto možnosť nemáme, mali by sme spočítať počet obalov, v ktorých je náš výrobok zabalený. Napríklad, konzerva tuniaka nemusí byť aj v papierovom obale. Mali by sme uprednostňovať sklo a plechovky, ktoré sú 100-percetne recyklovateľné,“ hovorí Martina Gaislová.
Kedy a ako správne nakupovať?
- Ak potrebujete ísť na nákup, dodržiavajte všetky hygienické opatrenia.
- Nenakupujte hladní.
- Dôsledne plánujte nákupy – urobte si plán varenia na viac dní a nakúpte všetko naraz.
- Pri nákupoch využívajte vlastné vrecká a tašky, ktoré pravidelne perte a žehlite.
- Kontrolujte krajinu pôvodu potravín a tovarov. Preferujte lokálnych výrobcov.
- Ak je to možné, na nákup využite donáškové služby z vášho okolia, ktoré jedlo zabalia do ekologického obalu a bez príboru.
- Pri online nákupe zvážte, čo naozaj potrebujete. Určite máte plné skrine oblečenia.
- Netvorte si prehnane veľké zásoby, ktoré nakoniec nevyužijete.
Menej nákupov, menej odpadu
Menej odpadu sa dá vyprodukovať aj v kuchyni. Od januára spustili slovenské samosprávy povinný zber kuchynského odpadu, ktorý je vhodné v domácnosti zbierať do prevetrávaného košíka s kompostovateľným vreckom. „Ako ho naplníte, vyhodíte ho do hnedej nádoby, ktorú nájdete na stojisku. Takýto odpad putuje na ďalšie využitie, či už sa z neho vyrobí zelená energia alebo sa z neho pomocou špeciálnych zariadení vyprodukuje kompost pre hnojenie v poľnohospodárstve alebo v našich záhradách,“ hovorí Gaislová.
Iným spôsobom, ako produkovať menej odpadu, je využitie zásob. Vhodné je naplánovať si varenie podľa toho, aké zásoby v kuchyni nájdete.
Aké znížiť množstvo odpadu v kuchyni?
- Plánujte si, čo budete variť a zvyšky z jedného jedla môžete využiť aj pri varení iného.
- Skúste byť striedmi a nevarte, kým ste nedojedli to, čo máte v chladničke.
- Oprášte staré recepty a zapojte do varenia deti, či ostatných členov rodiny.