Korona nás učí skromnosti. Dokážeme produkovať menej odpadu

Pandémia je súčasťou našich životov už viac ako rok. Obmedzili sme ekonomickú aktivitu a zistili sme, že nepotrebujeme nakupovať množstvo vecí. Zároveň sme znovuobjavili čaro pobytu v prírode. Má to však aj svoje tienisté stránky. Ľudia viac pracujú z domu a preto na stojiskách pri panelákoch, či v odpadkových košoch pred rodinnými domami je čoraz viac odpadu. A pritom ho vieme tvoriť menej a nezaťažovať našu peňaženku a životné prostredie.

30.03.2021 11:04
debata (3)

„Najhorší je najmä ošiaľ z online nakupovania, napríklad oblečenia. Na druhej strane už vieme, že sa dokážeme uskromniť a z dlhodobého hľadiska tak vieme pomôcť našej prírode. Vyžiada si to síce trochu viac snahy ako bežne, ale našou aktivitou môžeme vyprodukovať menej odpadu,“ hovorí Martina Gaislová, odborníčka na komunálny odpad z portálu menejodpadu.sk.

Pri nákupe sa správne rozhodujte

Pozitívny dopad na životné prostredie má napríklad vegánstvo alebo obmedzenie výrobkov z hovädzieho mäsa či z kravského mlieka. Zároveň je vhodné sa vždy zamyslieť, či daný produkt naozaj potrebujeme. „Už pri výbere tovaru v obchode si odporúčame odpovedať na otázku, či je obal recyklovateľný alebo či neexistuje alternatíva, ktorá je šetrnejšia k životnému prostrediu. Najlepšie je bezobalové nakupovanie. Ovocie, zeleninu, strukoviny alebo aj drogériu môžeme kúpiť bez vonkajšieho obalu. Ak takúto možnosť nemáme, mali by sme spočítať počet obalov, v ktorých je náš výrobok zabalený. Napríklad, konzerva tuniaka nemusí byť aj v papierovom obale. Mali by sme uprednostňovať sklo a plechovky, ktoré sú 100-percetne recyklovateľné,“ hovorí Martina Gaislová.

Kedy a ako správne nakupovať?

  • Ak potrebujete ísť na nákup, dodržiavajte všetky hygienické opatrenia.
  • Nenakupujte hladní.
  • Dôsledne plánujte nákupy – urobte si plán varenia na viac dní a nakúpte všetko naraz.
  • Pri nákupoch využívajte vlastné vrecká a tašky, ktoré pravidelne perte a žehlite.
  • Kontrolujte krajinu pôvodu potravín a tovarov. Preferujte lokálnych výrobcov.
  • Ak je to možné, na nákup využite donáškové služby z vášho okolia, ktoré jedlo zabalia do ekologického obalu a bez príboru.
  • Pri online nákupe zvážte, čo naozaj potrebujete. Určite máte plné skrine oblečenia.
  • Netvorte si prehnane veľké zásoby, ktoré nakoniec nevyužijete.

Menej nákupov, menej odpadu

Menej odpadu sa dá vyprodukovať aj v kuchyni. Od januára spustili slovenské samosprávy povinný zber kuchynského odpadu, ktorý je vhodné v domácnosti zbierať do prevetrávaného košíka s kompostovateľným vreckom. „Ako ho naplníte, vyhodíte ho do hnedej nádoby, ktorú nájdete na stojisku. Takýto odpad putuje na ďalšie využitie, či už sa z neho vyrobí zelená energia alebo sa z neho pomocou špeciálnych zariadení vyprodukuje kompost pre hnojenie v poľnohospodárstve alebo v našich záhradách,“ hovorí Gaislová.

Iným spôsobom, ako produkovať menej odpadu, je využitie zásob. Vhodné je naplánovať si varenie podľa toho, aké zásoby v kuchyni nájdete.

Aké znížiť množstvo odpadu v kuchyni?

  • Plánujte si, čo budete variť a zvyšky z jedného jedla môžete využiť aj pri varení iného.
  • Skúste byť striedmi a nevarte, kým ste nedojedli to, čo máte v chladničke.
  • Oprášte staré recepty a zapojte do varenia deti, či ostatných členov rodiny.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #bioodpad