Zelené zdroje potrebujú peniaze

Do akej miery je biomasa obnoviteľný zdroj energie? Podľa mnohých je pálčivým problémom Slovenska otázka nastavenia kritérií udržateľnosti na jej využívanie. To sa totiž dostalo do povedomia hlavne v súvislosti so „zázračným" zvýšením podielu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na celkovej spotrebe energie. Zelené zdroje totiž z vyše desiatich percent v roku 2018 poskočili rok nato až na 16,9 percenta. Nárast však nespôsobila ich vyššia finančná podpora zo strany štátu, ale len započítanie kúrenia drevom v domácnostiach do celkovej štatistiky, čo sa donedávna nerobilo.

26.03.2021 10:00
debata (7)

Rezort hospodárstva tvrdí, že sme len nasledovali príklad okolitých krajín. „Pokiaľ to totiž komisia umožňuje a ostatné členské štáty si takto vyrobené teplo zarátavajú tiež, ako sme porovnaním zistili, nie je dôvod, prečo by to Slovenská republika mala vo výkazoch zatajovať,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Odborníci však majú na veci iný názor. „Pri tomto palive doteraz žiadny slovenský štátny úrad alebo relevantná inštitúcia explicitne nepreukázali, že spĺňa požadované kritériá trvalej udržateľnosti, a teda zákonnosť ťažby, povinnosť reforestácie, ochranu území, zachovanie kvality pôdy a biodiverzity, a zlepšovanie dlhodobej produkčnej kapacity lesa,“ hovorí Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE. Na druhej strane však podľa neho Slovensko vzhľadom na svoje prírodné danosti a ciele uhlíkovej neutrality nemôže úplne prestať využívať bioenergetické zdroje.

Podiel zelených zdrojov však bude podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka rásť aj mimo využívania biomasy. A to aj vďaka zrušeniu stop stavu, teda situácie, keď distribučné spoločnosti prestali do elektrickej siete pripájať nové zdroje s kapacitou nad 10 kilowattov. „V najbližších týždňoch sa nám podarilo dosiahnuť aj zvýšenie kapacity pripojiteľného výkonu OZE, ich financovanie cez Plán obnovy, Modernizačný fond či štrukturálne fondy. A v príprave je aj legislatívna zmena na predĺženie prevádzky existujúcich zdrojov,“ hovorí Galek.

To je dôležité aj podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka. Podiel obnoviteľných zdrojov totiž bude postupne rásť v celej Európe a Slovensko nemôže zaostávať. Ak, samozrejme, dostane dostatočnú finančnú podporu z únie. „Predovšetkým južné oblasti Slovenska majú pre solárne elektrárne dostatočne dobré klimatické podmienky. Slovensko by mohlo rozširovať i sieť vodných elektrární, a to predovšetkým menších,“ hovorí Tomčiak. Podporovať by sa mala i úspora energií, napríklad pomocou zatepľovania budov a montovania úsporných svetelných zdrojov, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #biomasa #obnoviteľné zdroje energie