Budaj bilancuje rok v úrade: Dostali sme životné prostredie medzi priority Slovenska

Miliarda na zelenú obnovu Slovenska, boj s envirokriminalitou, ambicióznejšie klimatické ciele, dostupnejšie informácie o ovzduší, reforma poplatkov pre znečisťovateľov ovzdušia, reforma ochrany prírody, podpora biodiverzity, ako aj fungujúce odpadové hospodárstvo, odtajnenie informácií o toxických skládkach, zákaz spaľovania zahraničného jadrového odpadu, či ochrana pred geneticky modifikovanými organizmami. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) bilancuje uplynulý rok v envirorezorte pod svojím vedením.

22.03.2021 13:25
debata (6)

Nové vedenie si predsavzalo zastaviť dlhoročný úpadok ochrany slovenskej prírody, biodiverzity a ohrozovania zdravia, ktoré nám Európska únia už roky vyčítala a tento rok prišlo aj na pokuty.

„Dôvody slabej politiky štátu v oblasti ochrany životného prostredia sa počas predchádzajúcich vlád Smeru podobali dôvodom v iných rezortoch. Na prvom mieste bola ochrana záujmov tzv. našich ľudí, zväčša boháčov a oligarchov, na úkor čistoty životného prostredia a zdravia verejnosti,“ povedal minister Budaj.

Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja nebolo možné za jeden rok odhaliť všetky korupčné škandály, ani vyčistiť ovzdušie na Slovensku, ani envirozáťaže, ale začali sa zásadné zmeny, ktoré k tomu povedú. Zvýšili sa však poplatky za znečisťovanie ovzdušia, ktorých výška sa nemenila 23 rokov. Pripravili sa tiež špeciálne kontajnery, v ktorých budú odvezené a následne zneškodnené sudy z PCB látkami, ktoré ohrozujú zdravie občanov v okolí Strážskeho. V tomto prípade štát nič nerobil 37 rokov.

Veľkým problémom, ktorý zostal po bývalých vedeniach rezortu, sú poruchy v odpadovom hospodárstve. Od nového roku ministerstvo spustilo roky odkladané triedenie a zber kuchynského biodopadu. Začala sa aj reforma kontroly odpadového hospodárstva, ktorá povedie k povinnosti transparentných účtov tak, aby mohli občania kontrolovať pomer hodnoty za peniaze, ktoré ich stojí zber odpadov.

Ministerstvu bolo za uplynulý rok v legislatívnom procese schválených 36 právnych predpisov, z toho 5 zákonov, 18 nariadení vlády a 13 vyhlášok. Sprísnila sa tiež ochrana chránených zvierat, predovšetkým vlka dravého a začali sa reformy vo viacerých organizáciách rezortu.

Najdôležitejšie zmeny

  1. (Eko)logický reštart Slovenska
  2. Očista ministerstva a boj s envirokrimi­nalitou
  3. Reforma ochrany prírody
  4. Ambicióznejšie klimatické ciele
  5. Podpora občianskych iniciatív za ochranu prírody
  6. Otvorené informácie o tom, v akom prostredí žijeme
  7. Záchrana a stabilizácia odpadového hospodárstva
  8. Transparentnosť v zálohovaní PET fliaš
  9. Cestovná mapa pre obehové hospodárstvo
  10. Zelené verejné obstarávanie
  11. STOP spaľovaniu zahraničného rádioaktívneho odpadu
  12. Ochrana pred genetickým inžinierstvom
  13. Revitalizácia riek a ekologický manažment zadržiavania vody v krajine
  14. Zelená diplomacia
  15. Envirovýchova a vzdelávanie
  16. Efektívna verejná správa
6 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #Ján Budaj #envirozáťaže #kuchynský odpad