Vyhlási parlament stav klimatickej núdze? Odpoveď padne v utorok

Vyhlásenia stavu klimatickej núdze sa zrejme nedočkáme. Do parlamentu sa nakoniec dostala petícia Za klímu, za budúcnosť, ktorú podpísalo viac ako 120-tisíc ľudí, no uznesenie, ktoré z nej má vychádzať, vládu k ničomu nezaväzuje. Jednotlivé body majú totiž v súčasnom znení len odporúčací charakter. Rozhodnutie má padnúť v utorok, 23. marca.

19.03.2021 14:48 , aktualizované: 22.03.2021 17:29
debata (2)

„Žiadame vás, aby ste riešili problémy, ktoré považujeme za dôležité a sú otázkou prežitia. Valí sa na nás klimatická kríza, ktorá prinesie ďalšie straty, ekonomické aj ľudské. Násobne väčšie, ako priniesla koronakríza,“ píšu iniciátori petície v liste, ktorý počas rozpravy prečítala členka Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Miriam Šuteková (Za ľudí). Aj podľa nej prijaté uznesenie nereflektuje naliehavosť problému, no ide takpovediac o „umenie možného, kompromisu a zhody, ktorý s momentálne našiel“.

VIDEO: Poslankyňa Miriam Šuteková k rokovaniu parlamentu.

Iniciátori podľa vlastných slov snahu parlamentu oceňujú. „Pripomíname však, že ešte stále neodzrkadľuje požiadavky petície,“ povedal jeden z iniciátorov Michal Sabo. Výsledok tak bude závisieť od toho, či si vláda jednotlivé odporúčania, o ktorých má parlament hlasovať v utorok, osvojí. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO), ktorý takisto vystúpil počas rozpravy, to tak bude. „Ide o vážne apely a záväzky, ktoré vytvárajú tlak na vládu,“ hovorí. Nič na tom podľa neho nemení ani fakt, že k vyhláseniu stavu klimatickej núdze nedôjde. „O to nejde. Ak by sme ho vyhlásili, no nesprevádzali by ho konkrétne činy ministrov, bola by len zdrapom papiera,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #klimatická kríza #Hrdinovia klímy