Nie všetky prevádzky budú musieť zálohovať. Bude kam nosiť vratné PET-ky?

Koniec stlačeným fľašiam. Od januára budúceho roka sa naplno rozbehne zálohovací systém PET fliaš a plechoviek. Podľa zákona ho však musia prevádzkovať len predajne väčšie ako 300 metrov štvorcových. Čo potom s fľašami zakúpenými v menších prevádzkach na dedinách či v malých mestách? Budú sa naďalej povaľovať v kontajneroch na plast? Správca zálohovacieho systému tvrdí, že s menšími obchodmi intenzívne rokuje a hľadá riešenie, ktoré bude v záujme všetkých.

19.03.2021 12:41
debata (46)

„Našim cieľom je vybudovať čo najširšiu odbernú sieť, aby zákazníci a koneční užívatelia vedeli veľmi jednoducho spraviť dobrú vec,“ hovorí Mária Trčková, generálna riaditeľka zálohového systému, ktorým je konzorcium štyroch spoločností: Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu, Slovenskej aliancie moderného obchodu a Zväzu obchodu Slovenskej republiky.

Zálohovať musia len tí veľkí

Nateraz je z hľadiska rozlohy povinných poskytovať zálohovanie fliaš len 900 prevádzok na Slovensku. Ďalších 5 500 takúto povinnosť nemá. Podľa Lucie Morvai, riaditeľky pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu, však hľadajú riešenie, ktoré namotivuje aj menšie prevádzky k tomu, aby sa do systému zapojili. „Chcú sa zapojiť, ide o to, ako nastavíme pravidlá, aby to pre nich bolo zaujímavé a výhodné,“ hovorí.

Od dostupnosti novinky pritom závisí úspech celého systému. Dokazuje to aj analýza spoločnosti Tomra, ktorá sa zálohovaniu a recyklácii venuje. „Systém musí byť praktický, ľahko dostupný a férový pre spotrebiteľov aj pre obchody, ktoré budú obaly zbierať,“ píše sa v analýze. Podľa Trčkovej však nakoniec dôjde k dohode a zapojí sa čo najviac prevádzok. „V rámci konzorcia máme na palube aj obchodníkov aj výrobcov, čo situáciu zjednodušuje. Pracujeme na tom, aby sme obchodnú sieť vybudovali čo možno najefektívnejšiu, aby zákazník nemal problém vrátiť obaly,“ hovorí.

Podarí sa zvýšiť recykláciu?

Výsledkom by malo byť recyklovanie až 90% všetkých nápojových obalov do roku 2050. Posledné dostupné štatistiky z roku 2018 však ukazujú, že recyklácia dosahuje len 60 percent. Podľa analýzy úspech bude záležať aj na správne nastavenej výške zálohy. Napríklad v americkom štáte Michigan, ktorý garantuje zálohu vo výške 10 centov za jednu vrátenú plastovú fľašu, ľudia zálohujú až 90 % obalov. Naopak, v Connecticute, kde je záloha o polovicu menšia, klesla návratnosť obalov do roku 2018 až na úroveň 50 %. „Aj preto je dôležité zobrať si príklad z krajín, kde už podobný systém funguje,“ hovorí Anna Sapota, viceprezidentka Tomra Eastern Europe North.

Na Slovensku bude výška zálohy dosahovať hodnotu 15 centov. V prípade, že k vráteniu fľaše nedôjde, peniaze sa budú ukladať na transparentom účte správcu. Mal by ich používať na zdokonaľovanie a prevádzku systému, respektíve vykompenzovanie počiatočných nákladov. „Počiatočná investícia na strane správcu je 5 miliónov eur. Čo sa týka ročnej prevádzky, tá závisí od dosiahnutej miery návratnosti. V cieľovom horizonte sa bavíme o približne 30 miliónoch,“ hovorí Trčková.

Chýbať nemá ani vzdelávanie ľudí, ktorý boli doteraz zvyknutí plastové fľaše stláčať. „Chceme vysvetliť spotrebiteľovi, prečo je zmena dôležitá. Len ak fľaša príde naspäť do systému nepoškodená, vieme spotrebiteľovi vyplatiť zálohu naspäť. Veríme, že Slováci majú silné environmentálne povedomie a uvedomia si, že ak to urobia takto, pomôžu vyzbierať čo najviac fliaš,“ dodáva Morvai s odvolaním sa na skúsenosti zo zahraničia. Ak totiž nedôjde k zmene, momentálne množstvo plastu v oceánoch – 150 miliónov ton – sa do roku 2040 strojnásobí.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #PET flaše #zálohovanie fliaš