Europoslanci sú za vyhlásenie stavu klimatickej núdze, apelujú na parlament

Slovenskí europoslanci vyjadrili v spoločnom liste podporu petícii Klíma ťa potrebuje. Zároveň vyzvali slovenský parlament, aby podporil požiadavky petície a vyhlásil stav klimatickej núdze. Práve jeho prerokovanie malo byť na programe dňa marcovej schôdze parlamentu, no zatiaľ sa tak nestalo. Petíciu pritom podpísalo viac ako 120-tisíc ľudí.

18.03.2021 10:25
debata (4)

"Na ťahu je teraz slovenský parlament. Verím, že poslanci a poslankyne nebudú ignorovať hlas ľudí, budú sa petíciou v parlamentne zaoberať, podporia a schvália všetky požiadavky, ktoré petícia obsahuje,” uviedol europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko). Ochranu klímy je potrebné riešiť systémovo, s dôrazom na vytváranie nových pracovných miest, rozvoj moderného hospodárstva s dôrazom na menej rozvinuté regióny a citlivo k ľuďom s nízkymi príjmami, dodáva.

Cieľom petície je vyhlásenie stavu klimatickej núdze, ktorý by vládu zaviazal k úprave zákonov, noriem, metodík a ekonomických nástrojov tak, aby vytvorili podporné prostredie pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040 a tiež k tomu, aby vláda vypracovala a schválila štátnu stratégiu uhlíkovej neutrality Slovenskej republiky ako plán krokov v jednotlivých odvetviach hospodárstva.

"Mnohé opatrenia pre ochranu klímy poskytnú rozvojové impulzy a budú ekonomicky a sociálne prínosné. Potrebujeme vyhlásiť stav klimatickej núdze v podobe balíka opatrení, ktoré povedú ku konkrétnym zmenám legislatívy a spôsobu rozhodovania verejnej správy,” dodáva Hojsík.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #eurposlanci #klimatická núdza #Hrdinovia klímy