Plán obnovy by mal klásť väčší dôraz na ochranu biodiverzity, tvrdí docentka Univerzity Komenského

Plán obnovy by mal klásť väčší dôraz na ochranu biodiverzity. Pre agentúru SITA to uviedla docentka Katedry krajinnej ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Katarína Pavličková. Práve biodiverzita podľa nej poskytuje životnému prostrediu prirodzenú službu, ktorá zvyšuje odolnosť ľudí voči zmenám klímy.

17.03.2021 17:28
debata

„Dopady zmeny klímy na biodiverzitu pramenia zo skutočnosti, že druhy majú tendenciu vyvinúť sa v rámci špecifického rozhrania environmentálnych faktorov, akými sú napríklad teplota a vlhkosť. A ich prirodzené prostredie by sme mali zachovať,“ povedala Pavličková.

Plán obnovy vo svojich reformách a opatreniach zahŕňa aj otázku ochrany prírody zameranú na reformu krajinného plánovania a reformu ochrany prírody a hospodárenia s vodou v krajine. Medzi opatreniami figurujú aj tie na zadržiavanie vody v extravilánoch či vysporiadanie pozemkov v chránených územiach. Podľa Pavličkovej ide o aktuálne témy, ktoré je potrebné v najbližšej dobe riešiť. Úsilie Ministerstva životného prostredia SR preto podporuje. Balík peňazí vyčlenený na reformu ochrany prírody vo výške 150 miliónov eur však nepovažuje za dostatočný.

Ministerstvo životného prostredia SR pre agentúru SITA uviedlo, že peniaze v rámci plánu obnovy budú tvoriť len časť prostriedkov použitých na reformu ochrany prírody. Zvyšné peniaze pritom plánuje čerpať z eurofondov.

Na opatrenia súvisiace so životným prostredím bolo v pláne obnovy vyčlenených 2,17 miliardy eur. Celkovo 750 miliónov eur má byť použitých na udržateľnú dopravu, 700 miliónov na zelenú obnovu budov a 350 miliónov na dekarbonizáciu priemyslu. Na podporu obnoviteľných zdrojov energie je vyčlenených 220 miliónov eur a 150 miliónov je určených na opatrenia súvisiace s adaptáciou na zmenu klímy.

debata chyba
Viac na túto tému: #biodiverzita #plán obnovy