Hriňovská mliekareň napísala pre pokutu list Budajovi

Hriňovská mliekareň sa pre pokutu 135 000 eur, ktorú jej udelila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) za mimoriadne zhoršenie vôd na Slatine, obrátila na ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO).

22.02.2021 13:06
debata

„Je pravda, že sme urobili chyby, a stali sa nám nepríjemné havárie. Je však pravdou aj to, že vždy sme konali nad rámec všetkého, čo inšpekcie vyžadovali. Máme čistiareň odpadových vôd a do Slatiny vypúšťa ešte čistejšiu vodu, ako v nej je, uvádza vedenie mliekarne v liste s tým, že žiadna z havárií, ktorá sa u nich stala, závažne životné prostredie nepoškodila, či nezanechala trvalé následky. Chyby však továreň pripúšťa. Do šachty s podzemnou vodou natiekla voda z upchatej časti kanalizácie. Ako stúpla hladina, automatické čerpadlo si začalo robiť svoju prácu, dodávajú s tým, že ministra pozývajú na Podpoľanie, aby si prišiel pozrieť mliekareň s vlastnou čistiarňou odpadových vôd. Hriňovská mliekareň sa voči pokute 135 000 eur, ktorú jej SIŽP udelila za mimoriadne zhoršenie vôd na Slatine, odvolala. V odvolaní vyvraciame všetky nepravdy, na základe ktorých nám bola pokuta udelená, a namietame aj jej výšku,“ konštatuje predseda predstavenstva spoločnosti Ján Malatinec s tým, že výška pokuty je likvidačná.

Mliekareň podľa SIŽP spôsobila v Slatine znečistenie vlani v auguste. Vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd a použila na to kanalizáciu, ktorá bola určená na dočerpávanie dažďovej vody do rieky Slatina. Namiesto dažďovej vody však počas kontroly vytekala z výpustného objektu biela, po mlieku zapáchajúca tekutina, pripomína inšpekcia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #budaj #Slatinka #Hriňovvská mliekareň