Únia tlačí na zelené obstarávanie

Európske ekonomiky majú byť zelenšie. Pomôcť členským štátom s prechodom na ekologickejšie hospodárenie má aj Akčný plán pre obehové hospodárstvo. Ten spísal Brusel ešte vlani, teraz ho odobril i europarlament. V jeho hľadáčiku je aj zelené verejné obstarávanie. Podľa europoslancov je namieste, aby eurokomisia členským štátom stanovila jeho minimálnu hranicu.

21.02.2021 10:00
debata

Pre Slovensko by to znamenalo obrovskú výzvu. Doteraz totiž ekologicky obstarávame len 11 percent. Pričom minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) na vláde zatiaľ presadil len zelené obstarávanie čistiacich prostriedkov a upratovacích služieb

„Verejné orgány stále často uplatňujú len kritérium najnižšej ceny ako kritérium pre výber najlepšej ponuky tovarov, služieb alebo prác,“ píše sa v správe Európskeho parlamentu. Odvoláva sa pritom na kúpnu silu verejného sektora únie. Tá dosahuje až 14 percent hrubého domáceho produktu (HDP) a môže slúžiť ako hnacia sila na zvýšenie dopytu po udržateľných výrobkoch. Zelené obstarávanie pritom nie je v únii žiadna novinka. Bolo definované už v roku 2008 ako proces, ktorým sa štát usiluje obstarávať tovary, služby a práce so zníženým dosahom na životné prostredie. Komisia preto plánuje navrhnúť minimálne záväzné kritériá a ciele pre členské krajiny a postupne zavedie aj povinné podávanie správ o ich napĺňaní.

Od upratovania k počítačom

Na Slovensku však celý proces zatiaľ stagnuje. V súčasnosti ekologicky obstarávame len 11 percent. Najnovšie by to mali byť čistiace prostriedky a upratovacie služby. Vyplýva to z metodiky ich obstarávania, ktorú na minulotýždňovom rokovaní schválila vláda. Podľa nej budú všetky ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy od upratovacej služby vyžadovať, aby používala čistiace prostriedky čo najšetrnejšie k životnému prostrediu. Navyše elektrické čističe budú musieť byť energeticky efektívne a nakupovať sa má iba taký spotrebný tovar, ktorý bude mať znížený dosah na kvalitu životného prostredia.

Rezort životného prostredia chce ísť ešte ďalej. Tento rok má v pláne ekologicky nakupovať všetky počítače, monitory a dopravné prostriedky. Ako taký nákup vyzerá? Podľa tlačového oddelenia zeleného ministerstva ide hlavne o dve veci. „Pri preprave prihliadame najmä na nižšie emisie skleníkových plynov a látok, ktoré znečisťujú ovzdušie. V súvislosti s výrobou a používaním počítačov a monitorov na nižšiu spotrebu energie a nižšie emisie skleníkových plynov,“ hovorí odbor komunikácie. Do roku 2030 chce takto minister Budaj dosiahnuť až 70-percentné zelené obstarávanie. „V spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie pripravujeme návrh metodík pre verejných obstarávateľov. V súčasnosti sú už vypracované štyri. Navyše tiež pracujeme na vytvorení nového Národného programu pre zelené verejné obstarávanie,“ dodáva odbor komunikácie envirorezortu.

A čo bude po nás?

Podľa europoslanca Michala Wiezika (SPOLU) ide o veľmi ambiciózny cieľ, a to aj vzhľadom na súčasnú situáciu. Plány šéfa envirorezortu však vníma pozitívne, sú totiž raritou. „Ekologické obstarávanie sa používa zriedka – či už z nedostatku praktických nástrojov a informácii, neochoty, alebo právnych skúseností s uplatňovaním environmentálnych kritérií,“ hovorí Wiezik.

Podľa europoslanca Roberta Hajšela (nom. Smer) však treba prihliadať aj na udržateľnosť takéhoto obstarávania a to, aký bude mať dosah na budúce generácie. „Zelené ešte nemusí znamenať aj dlhodobo udržateľné. Metodika ministerstva je však pomerne úzko špecifikovaná a nemám k dispozícií dáta, na základe ktorých k 70-percentnému cieľu dospelo. Jeho realizovateľnosť preto neviem potvrdiť ani vylúčiť,“ hovorí. Treba tiež myslieť na to, že takýmito cieľmi zaťažujeme najmä ďalšie generácie a ich plneniu sa bude musieť venovať nie táto, ale najmä všetky nasledujúce vlády, dodáva Hajšel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #Eurokomisia