Štát bude pri upratovacích službách a čistiacich prostriedkoch prihliadať na spotrebu energie a vody

Štát bude pri upratovacích službách a čistiacich prostriedkoch prihliadať aj na spotrebu energie či vody. Vyplýva to z metodiky obstarávania čistiacich prostriedkov a upratovacích služieb, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda. Produktovú skupinu „Čistiace prostriedky a upratovacie služby“ vybrala vláda v roku 2019 ako predmet zeleného verejného obstarávania pre rok 2020.

10.02.2021 09:02
debata (2)

Podľa novoschválenej metodiky budú všetky ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy napríklad vyžadovať, aby upratovacia firma, ktorú si zaplatia, používala čistiace prostriedky čo najšetrnejšie k životnému prostrediu. Elektrické čistiace zariadenia budú musieť byť energeticky efektívne a nakupovať budú iba taký spotrebný tovar, ktorý bude mať znížený dopad na kvalitu životného prostredia. Pri nákupe čistiacich prostriedkov budú musieť štátne orgány prihliadať aj na ich zloženie, produkciu odpadu z nich v tuhom aj kvapalnom skupenstve či na to, akú stopu zanechajú v odpadovej vode.

Od poskytovateľov upratovacích služieb budú štátne orgány vyžadovať spôsobilosť a uplatňovanie kľúčových opatrení a postupov environmentálneho manažérstva. Rovnako bude vyžadovaná aj primeraná a častá odborná príprava ich zamestnancov.

Formou zeleného obstarávania chce štát v roku 2021 nakupovať všetky počítače, monitory a dopravné prostriedky cestnej dopravy. V roku 2018 na Slovensku tvorilo zelené obstarávanie 7,58-percentný podiel na celkovom obstarávaní. V roku 2019 sa podiel zeleného obstarávania výrazne zhoršil. Ekologickou formou totiž bolo obstaraných iba 0,31 percenta všetkých zákaziek štátu. Dlhodobým cieľom krajiny je do roku 2030 obstarávať s prihliadnutím na ekologickosť obstarávaných tovarov a služieb 70 percent všetkých obstarávaní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čistiace prostriedky #spotreba energie