Štát prestal vyplácať podporu na prevoz a likvidáciu uhynutých zvierat, poľnohospodári protestujú

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora apeluje, aby sa ministerstvo pôdohospodárstva vrátilo k preplácaniu zvozu a likvidácie uhynutých zvierat.

23.01.2021 18:38
Miroslav Štefček Foto: ,
Podpredseda SPPK Miroslav Štefček považuje nevyplácanie podpory za odvoz a likvidáciu kadáver za zlyhanie ministerstva poľnohospodárstva. To tvrdí, že ide o chybu v komunikácii.
debata

Kým vlani preplácal štát poľnohospodárom 75 % ceny za dopravu kadáverov do kafilérie a 100 % za ich bezpečnú likvidáciu v kafilérii, dnes je podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jany Holéciovej všetko inak. Od januára si za tieto služby už musia platiť sami.

Podpora štátu prostredníctvom štátnej pomoci, ktorá vlani fungovala, je dnes už neaktuálna. Od januára už poľnohospodári platia poplatky za prevoz uhynutých zvierat do kafilérie a ich likvidáciu bez akéhokoľvek príspevku zo strany štátu.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR však tvrdí, že aj keď zmluva skončila, pomoc existuje ďalej, len poľnohospodári o nej nevedia.

Tí to potvrdzujú. „Nemáme zatiaľ žiadne informácie, či MPRV zaradí medzi štátnu pomoc 2021 aj oblasť zvozu a likvidácie kadáverov. Táto podpora je ako jedna z mála podpôr notifikovaná Európskou komisiou. Predpokladali sme, že bude plynule vyplácaná od januára 2021. Keďže nebola vyhlásená výzva na uvedenú podporu ani predĺžená platnosť tejto podpory, predpokladáme, že bude platná až po administratívnych vyhodnoteniach. Znova, tak ako v minulosti, výška podpory 4 milióny eur nebude môcť byť po zlyhaní pracovníkov MPRV SR plynule vyplatená slovenským poľnohospodárom,“ uviedol podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

SPPK podľa Holéciovej nepozná, na aké účely sa prerozdelí tohtoročná štátna pomoc v objeme 83 miliónov eur, ktorá je pre poľnohospodárov pripravená v tohtoročnom šPKtátnom rozpočte.

„Štátny rozpočet nám na tento rok zabezpečil dostatočný objem finančných prostriedkov určených na vyplatenie štátnych pomocí, ale zatiaľ nevieme, načo budú prioritne určené. Práve podpora kadáverov by tak mala byť medzi hlavnými oblasťami,“ dodal Štefček.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má podľa slov svojej hovorkyne Anežky Šrojta Hrdej aj naďalej účinnú schému štátnej pomoci na odstraňovanie a likvidáciu mŕtvych hospodárskych zvierat, o ktorej sa možno informovať na stránke ministerstva.

„Keďže opatrenie má stimulačný účinok, náklady sú podľa schémy všetky od 1. januára 2021 oprávnené, aj keď poskytovateľ služby uzavrie s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou zmluvu neskôr,“ vysvetľije Šrojta Hrdá.

Dodala, že výzva na poskytnutie dotácie pre poskytovateľa služby bude vypísaná po schválení limitu finančných prostriedkov na implementáciu opatrenia ako každý rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #MPRV #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) #kadáver