Budaj chce z Plánu obnovy a odolnosti viac peňazí na biodiverzitu. Pýtať ich bude od Hegera

Podľa Budaja treba viac peňazí z Plánu obnovy SR na ochranu biodiverzity, obnoviteľných a alternatívnych zdrojov energie a ochrane vody a krajiny pred vysychaním.

15.01.2021 13:36
ján budaj Foto: ,
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) chce na ochranu prostredia a biodiverzitu viac peňazí zo slovenského plánu obnovy.
debata

O pripravovaných rokovaniach informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR. Prvé stretnutie bude v pondelok 18. januára, doplnil minister Ján Budaj (OĽaNO) na sociálnej sieti.

„Minister Budaj sa obrátil na koordinátora programu plán obnovy a odolnosti, ministra Eduarda Hegera, aby začali rokovania o rozšírení financovania z tohto programu smerom k ochrane biodiverzity, obnoviteľných a alternatívnych zdrojov energie a ochrane vody a krajiny pred vysychaním,“ uviedol odbor komunikácie.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) podľa Budaja vníma oprávnenosť týchto aj ďalších „zelených požiadaviek“. „Som presvedčený, že plán obnovy a odolnosti nebude iba šancou na zníženie emisií v energetike a priemysle, ale aj šancou pre zelenšie a zdravšie Slovensko,“ poznamenal.

Doplniť plán obnovy a odolnosti SR žiadajú aj mimovládne organizácie. Chcú opatrenia súvisiace s adaptáciou krajiny na zmenu klímy, podporou biodiverzity, udržateľnou energetikou a so zlepšením podmienok pre cyklodopravu.

Ministerstvo financií vníma znepokojenie a výzvu na doplnenie priority „Zelené Slovensko“ o opatrenia súvisiace so životným prostredím. Plán obnovy bude striktne dodržiavať kritériá stanovené Európskou komisiou, a teda nasmeruje 37 percent celkovej alokácie do zelenej transformácie, deklaroval rezort.

debata chyba
Viac na túto tému: #biodiverzita #Ján Budaj #Eduard Heger #národný plán obnovy