Transformácia hornej Nitry pokračuje, vláda schválila aktualizáciu Akčného plánu

Prerod hornonitrianskeho regiónu, ktorý je známy hlavne ťažbou hnedého uhlia, pokračuje. Vláda totiž schválila aktualizáciu Akčného plánu, ktorý na rokovaní predložila ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Dokument hovorí o doteraz realizovaných aktivitách za takmer 55 miliónov eur a reaguje už aj na rozhodnutie mestského zastupiteľstva v Prievidzi, že novým dodávateľom tepla od sezóny 2023/24 bude Prievidzské tepelné hospodárstvo.

07.01.2021 12:30
debata

„Vláda dnes potvrdila záväzok pomôcť regiónu, v ktorom ťažba uhlia viedla k vážnym dôsledkom na životnom prostredí aj v sociálnej situácii. Budeme podporovať tvorbu nových pracovných miest, rozvoj infraštruktúry aj revitalizáciu životného prostredia tak, aby ľudia na hornej Nitre po uzavretí baní mali kvalitnejší život,“ vyhlásila po online rokovaní vlády Remišová. Plán tiež zabezpečuje koordináciu zdrojov pre hornú Nitru z Plánu obnovy a rozvoja (RRF), eurofondov, ako aj nového Fondu spravodlivej transformácie, štátneho rozpočtu, rozpočtov regiónu a samospráv. Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja (MIRRI SR) koordinuje aktivity súvisiace s rozvojom regiónu horná Nitra.

Už v minulom roku sa z eurofondov v tejto oblasti rozbehli štyri veľké projekty v celkovej výške takmer 55 miliónov eur. Šlo o podporu malých a stredných podnikov, ktoré dostali na tvorbu nových pracovných miest 18 miliónov eur. V súčasnosti je posudzovaných 169 žiadostí na ich projekty. Ďalších 12 miliónov eur šlo na podpora zamestnanosti v regióne, a to prostredníctvom rekvalifikačných a vzdelávacích kurzov alebo študijných programov pre baníkov. Takisto sa začína budovať obchvat mesta Prievidza a ďalšie projekty cestnej infraštruktúry v celkovej výške 23 miliónov eur. Vznikla tiež implementačná jednotka s odborníkmi na regionálny rozvoj v Trenčianskom samosprávnom kraji. Tá pomáha s prípravou a implementáciou jednotlivých projektov. Podobný projekt je plánovaný pre mesto Prievidza v partnerstve s Handlovou a Bojnicami.

Ďalšie projekty čakajú na realizáciu. Zo súčasného programového obdobia plánuje ministerstvo investícií podporiť rozvoj sociálnych služieb v meste Prievidza so 60 novými pracovnými pozíciami vzhľadom na potrebu zabezpečiť sociálnu starostlivosť o obyvateľov. Najväčší zamestnávateľ pôsobí v oblasti ťažobného priemyslu a horná Nitra je región s vysokým podielom chorôb z povolania.

V pláne je aj spolufinancovanie projektov budúceho vykurovania v regióne. Mesto Prievidza rozhodlo, že po uzatvorení elektrárne Nováky, ktorá spaľovala hnedé uhlie, bude transformovať svoje tepelné hospodárstvo. Na riešenia tepelného hospodárstva v regióne hornej Nitry vyčlenilo ministerstvo 5 miliónov eur z REACT-EU a je pripravené pomôcť s týmito riešeniami aj v mestách Zemianske Kostoľany a Nováky.

Pracuje sa tiež na možnostiach, ako podporiť zvyšovanie energetickej efektívnosti budov na hornej Nitre s podporou Štátneho fondu rozvoja bývania. To by zároveň v budúcnosti znížilo spotrebu tepla v regióne.

„Všetky tieto investície radíme k zeleným investíciám, ktoré sú absolútnou prioritou pre moje ministerstvo,“ skonštatovala podpredsedníč­ka vlády.

Akčný plán sa začal tvoriť v roku 2018. Vládou bol plán schválený v júni 2019. Jedným z regiónov v rámci tejto európskej iniciatívy bol tiež región hornej Nitry. Medzitým Únia pripravila vznik nového Fondu spravodlivej transformácie pre regióny, ktoré budú výrazne znižovať tvorbu emisií oxidu uhličitého, vďaka čomu sa pre región uvoľnia ďalšie európske zdroje.Z tohto fondu dostaneme 459 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Horná Nitra #Veronika Remišová #ťažba hnedého uhlia