Správcom zálohového systému je konzorcium výrobcov, zálohovať chcú až 90 percent

Po výberovom konaní ma systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, ktorý by mal na Slovensku platiť od januára budúceho roka, konečne svojho správcu. Je ním konzorcium štyroch spoločností: Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu, Slovenskej aliancie moderného obchodu a Zväzu obchodu Slovenskej republiky. Spoločne so zeleným rezortom majú v úmysle zálohovať najmenej 90 percent plastových a kovových obalov na nápoje už do roku 2024.

05.01.2021 09:10 , aktualizované: 12:52
debata (21)

„Výrobcovia sa prepojili do takej miery, že vznikol jeden subjekt, čo bolo nevýhodné pre rezort, lebo pri rokovaní o podmienkach sme mali oproti sebe len jedného partnera. Napriek tomu sme dosiahli pre verejnosť viac než uspokojivé výsledky,“ zhodnotil priebeh výberového konania šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO).

Ako teda bude celý systém fungovať? Do zálohovania budú zaradené jednorazové obaly na nápoje – PET fľaše a plechovky s objemom od 0,1 l do 3l od všetkých nealkoholických nápojov vrátane minerálnych vôd, okrem obalov od mlieka. Výška zálohy bude 0,15 eura a bude uvedená oddelene od predajnej ceny a následne pripočítaná k cene nápoja. Zálohované obaly budú označené špeciálnym logom systému. Vrátiť sa môžu aj obaly neoznačené týmto logom, za tieto však nebude spotrebiteľom vyplatená záloha. Minister však varuje pred prípadným krčením či stláčaním obalov, na ktoré sme pri recyklácii zvyknutí. Pre úspešné zálohovanie musí mať fľaša aspoň čiastočne svoj tvar a jej čiarový kód nemôže byť poškodený.

Komfort pre zákazníka

Konečnému rozhodnutiu predchádzalo niekoľko verejných výberových kôl, vrátane ústnej prezentácie. Hlavnou prioritou pri výbere bolo pre zelené ministerstvo rýchle dosiahnutie čo najväčšieho podielu zálohovania, rovnako ako dostatočný komfort pre zákazníkov. Už od budúceho roka tak v 1500 predajniach bude fungovať zálohovací automat. „V malých predajniach správca zabezpečí malé skenery. Aj bez automatu tak bude stačiť prejsť po fľaši a zákazník dostane svoje peniaze naspäť,“ dodáva Budaj. Podstatou je, aby všade, kde sa takéto produkty dajú kúpiť, bolo možné ich aj vrátiť.

Investície do zlepšenia

Všetky peniaze, ktoré správca takýmto spôsobom vyzbiera, respektíve mu ostanú z fliaš, ktoré zákazníci minimálne v prvých rokov nevrátia naspäť, budú uložené na transparentom účte. Väčšinu by mal správca minúť na zdokonalenie systému. Ak však dôjde k finančnému príjmu nad rámec stanovených kritérií, do nakladania s prostriedkami môže podľa štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču vstúpiť ministerstvo. „Budeme mať troch členov v správnej rade. Dohliadneme na to, aby boli prostriedky investované do skvalitnenia prostredia a pohodlia spotrebiteľa,“ dodal minister.

Uvedení investície do systému budú podľa konzorcia predstavovať približne 5 miliónov eur na strane správcu, a ďalších cca 30 miliónov eur na strane obchodníkov, ktoré správca vyplatí jednotlivým obchodníkom a distribútorom prostredníctvom manipulačného poplatku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zálohovanie plastových fliaš