Po dostavbe Mochoviec sa chce ministerstvo hospodárstva sústrediť na obnoviteľné zdroje

Po dostavbe Atómovej elektrárne Mochovce sa chce ministerstvo hospodárstva sústrediť na rozvoj obnoviteľných zdrojov energií (OZE). Ako v rozhovore pre agentúru SITA a portál vEnergetike.sk uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek, po dokončení dvoch mochovských jadrových blokov bude Slovensko viac elektriny vyrábať, ako spotrebuje, a preto sa naskytne unikátna príležitosť na rozvoj práve obnoviteľných zdrojov a najmä na adaptáciu sústav na ich pripájanie.

23.12.2020 13:13
debata (7)

"Aj z tohto dôvodu sme v návrhu ministerstva hospodárstva do Plánu obnovy a odolnosti ako priority navrhli práve zvyšovanie flexibility sústav, investície do nových obnoviteľných zdrojov na výrobu ako elektriny, tak aj tepla a tiež modernizáciu už existujúcich OZE,“ povedal Galek.

Štátny tajomník je však sklamaný zo slovenského Plánu obnovy, ktorý v utorok zaslalo ministerstvo financií na posúdenie Európskej komisii. Ten totiž počíta len so 100-miliónovými investíciami do obnoviteľných zdrojov a energetických sietí na Slovensku. "Plán obnovy má okrem odbornej aj politickú úroveň a tu musím konštatovať, že 100 miliónov eur, ktoré sú napokon na zelené energie, rozvoj sietí a repowering vyžiadané, je žalostne málo. Takýto návrh nám s najväčšou pravdepodobnosťou Brusel vráti,“ podotkol Galek s tým, že ministerstvo hospodárstva na podporu obnoviteľných zdrojov a rozvoj sietí žiadalo 950 miliónov eur.

"Vychádzali sme pritom jednak z Integrovaného národného energetického plánu, ako aj zo stavu poznania technickej a trhovej situácie na základe konzultácií s distribučnými spoločnosťami, SEPS a s výrobcami elektriny. Veľmi nápomocné boli aj konzultácie v rámci transpozície zimného energetického balíčka,“ konštatoval Galek.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #OZE #plán obnovy