Gaislová: Vzťah k odpadu končí pre mnohých vyhodením. To však už nestačí

Za desať rokov sa prepracovali v problematike odpadového hospodárstva na špičku. O ceste k úspechu sme hovorili s Martinou Gaislovou, riaditeľkou spoločnosti JRK Slovensko.

25.12.2020 19:00
odpad, separácia odpadu, triedenie odpadu,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)
Martina Gaislová, riaditeľka spoločnosti JRK...

Už druhýkrát ste dostali ocenenie Via Bona Slovakia v kategórii Zelená firma, takže asi máte recept na úspech. Aký je?

Bude to aj tým, že sme naozaj zelená firma od začiatku podnikania. Ekológiou je nasiaknutý náš pracovný i súkromný život, zároveň prinášame riešenia v rámci odpadov pre zelenšie a krajšie Slovensko. Myslím si, že odborná porota ocenila naše riešenie elektronickej evidencie odpadov – systém ELWIS, pretože má za sebou reálne výsledky a skutočné zlepšenia pre každodenný život občanov.

Zvýšenie miery triedenia samospráv v desiatkach percent, zníženie objemu zmesového komunálneho odpadu, ktorý by inak putoval na skládku, uzatváranie kolobehu bioodpadu v prírode, to je to, čo nás reprezentuje. Sme šťastní, že náš systém pomáha a stále viac a viac miest a obcí má oň záujem. Nedá mi nespomenúť, že obec Košeca získala za jeho zavedenie začiatkom decembra ohromujúce víťazstvo v kategórii Digitalizácia v celosvetovej súťaži Politics Awards.

Prečo sa odpadové hospodárstvo pre vás stalo srdcovkou?

Vysypali ste si niekedy svoj smetný kôš a pozreli sa, čo všetko v ňom je? Nebol by to veľmi pekný pohľad. Náš vzťah k odpadu sa obvykle končí odhodením nepotrebnej veci do koša. Na začiatku bola snaha robiť niečo zmysluplné, s veľkým dosahom na spoločnosť. Veľa bioodpadu – 30 až 60 % – končí zbytočne na skládke, pritom sa môže doma skompostovať a premeniť na kvalitné hnojivo – kompost. Záhradný kompostér bol začiatok zmeny, nástroj, vďaka ktorému je možné systematicky znižovať množstvo skládkovaného odpadu.

Už takmer rok sa boríme s pandémiou koronavírusu. Ako zasiahla vaše podnikanie?

Koronavírus nám priniesol výzvy, o akých sme predtým nechyrovali. Obecné a mestské úrady riešili primárne práve šírenie ochorenia COVID-19, preto odpady a iné témy išli prirodzene na rebríčku priorít dolu. Konferencie, ktorých sa pravidelne zúčastňujeme, boli zrušené alebo odložené a obmedzila sa aj naša možnosť priniesť do odpadového hospodárstva Slovenska projekty a informácie, ktoré sme plánovali. Museli sme hľadať spôsoby, ako samosprávam pripomenúť, že aj odpady sú dôležitá téma, ktorú z dlhodobého pohľadu už nemôžu odkladať.

Krízové situácie môžu byť pre podnikateľov, majiteľov firiem aj výzvou na zásadné zmeny. Realizovali ste tento rok nejaké nové projekty?

Jarný povinný home office sme využili na to, aby sme prepracovali naše marketingové a edukačné materiály, viac sme sa venovali vývoju ELWIS-a, ktorému pribudli nové funkcionality. Rozšírili sme náš tím zamestnancov, aby sme boli k samosprávam ešte bližšie vo všetkých kútoch Slovenska. Okrem toho sme sa stále snažili pripravovať na termín 1. 1. 2021, od ktorého má väčšina samospráv povinnosť zaviesť triedený zber kuchynského odpadu. Aj vďaka tomu, že sme nepoľavili, je viacero samospráv na dobrej ceste, aby túto povinnosť začalo plniť alebo mohlo uplatniť jedinú výnimku – 100 % občanov kompostuje svoj bioodpad v kompostovacích zásobníkoch.

Čo bolo pre vás v tomto roku najťažšie?

Až do októbra mnohé samosprávy neverili, že zavedenie zberu kuchynského odpadu z domácností bude povinné, čiže viacero štúdií a projektov, ktoré mali byť už niekoľko mesiacov v príprave, sa nerealizovalo priebežne.

Čo najdôležitejšie vás naučil tento rok?

Že otvorená myseľ a úprimné podnikanie prináša výsledky, takže musíme byť len trpezliví a poctivo pracovať.

Takto sa zmenila miera triedenia odpadu v obci... Foto: Dáta z elektronickej evidencie odpadov
triedenie odpadu, Košeca, graf Takto sa zmenila miera triedenia odpadu v obci Košeca.

Priniesli ste a prinášate mnoho nápadov. Ako dlho trvá cesta od nápadu k realizácii?

Je to individuálne, podľa toho, o aký projekt ide. Závisí to od záujmu samosprávy, legislatívy a našich kapacít. Napríklad pri systéme ELWIS prešli od prvej verzie až po súčasnú podobu viac ako tri roky. Inšpiráciu čerpáme z dobrých príkladov zo zahraničia a z požiadaviek našich samospráv.

Hľadáme, čo funguje a čo by bolo možné uplatniť alebo prispôsobiť na podmienky na Slovensku. Preto spolupracujeme s odborníkmi z občianskeho združenia Priatelia Zeme – SPZ alebo Inštitútu cirkulárnej ekonomiky a ďalšími. Zo zahraničných spomeniem uznávaného odborníka Marca Ricciho, ktorý má viac ako 20-ročné skúsenosti s navrhovaním a modernizáciou systémov zberu odpadov po celom svete.

Naším partnerom je tiež spoločnosť Compost Systems, ktorá po celom svete realizuje projekty priemyselných kompostární, vyvíja kompostovaciu techniku a realizuje vlastný výskum kompostu. Počas našej dlhoročnej praxe a tiež vďaka externým špecialistom sme sa naučili, že odpadové hospodárstvo v samosprávach, ak chce byť efektívne, potrebuje spĺňať tri atribúty. Systém musí byť pohodlný, adresný a motivačný.

Čo konkrétne to znamená?

Komunálne odpady sú odpady od obyvateľov, tisícov a státisícov ľudí, ktorých chceme v obciach či mestách zapojiť do lepšieho triedenia, do znižovania množstva zmesového komunálneho odpadu, ktorý končí na skládke. Skrátka, zapojiť ich do boja pre menej odpadu, na to však potrebujeme aby bol zber odpadu čo najpohodlnejší, aby občania nemuseli ďaleko chodiť, aby sa im v kuchyni a ani na ulici vo veľkej nádobe nerojili mušky a odpad nezapáchal. Keď sa zber realizuje od dverí, nádoby na triedené zložky sú rovnako ďaleko ako „zmesák“, zapojí sa do separovaného odpadu vysoké percento ľudí. Čím sú nádoby na triedený zber ďalej, tým je zapojenosť nižšia.

Vnímate, že ľudia sa začínajú na nakladanie s odpadmi pozerať inak?

Postupne áno, ale príliš pomaly. Potrebovali by sme zásadnú zmenu v prístupe k odpadom, a to okamžite.

Začalo sa to e-shopom

Na začiatku boli traja kamaráti, ktorí chceli po vysokej škole podnikať v oblasti prospešnej pre spoločnosť. Vytvorili e-shop na predaj kompostérov, v prenajatej izbe robili všetko od predaja, vybavovania objednávok až po faktúru a marketing. Dnes je firma JRK Slovensko v problematike odpadového hospodárstva lídrom. V súčasnosti tvorí slovenský a český tím JRK päťdesiat členov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úspech #odpadové hospodárstvo