Výstavba v národných parkoch sa bude regulovať. Vláda zmení stavebný zákon

Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Vladimír Ledecký chce zmeniť stavebný zákon tak, aby všetky územné plány vyšších územných celkov, miest a obcí, ktoré sa dotýkajú územia národných parkov, podliehali schváleniu niektorých ministerstiev.

08.12.2020 17:43
2, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto:
Národný park Poloniny
debata (2)

Malo by ísť o Ministerstvo životného prostredia SR, Ministerstvo dopravy a výstavby SR a napokon aj MIRRI. V utorok o tom informoval odbor komunikácie rezortu investícií. „Naším riešením je, aby všetky územné plány vyšších územných celkov, miest a obcí, ktoré sa dotýkajú územia národných parkov, podliehali schváleniu troch ministerstiev,“ uviedol Ledecký.

Štátny tajomník návrhom reagoval na aktuálnu situáciu v Demänovskej doline, v oblasti Jasná, ktorá je sužovaná masívnou výstavbou. Ledecký sa v súvislosti s problémom stretol so štátnou tajomníčkou Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarínou Brunckovou, ktorá s jeho návrhmi súhlasila. Ďalšou navrhovanou zmenou, ktorú na stretnutí Ledecký predstavil, je schvaľovanie väčších stavieb v národných parkoch.

„Dôležitý bod, ktorý v zmenách považujeme za podstatný, je, aby sa k všetkým stavbám väčšieho rozsahu v národných parkoch záväzne vyjadroval rezort životného prostredia,“ povedal Ledecký po stretnutí s Brunckovou. Ledecký je presvedčený, že územia národných parkov majú celoštátny až medzinárodný význam. Nad tým, ako vyzerajú, tak musia podľa neho mať kontrolu i ústredné orgány štátnej správy. „Náš návrh predstavíme koaličným partnerom. Pevne verím, že kroky smerujúce k ochrane životného prostredia a udržateľnému regionálnemu rozvoju nájdu vo vládnej koalícií podporu,“ dodal Ledecký.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #regulácia #národné parky #envirorezort