Na odstrel vlkov na Slovensku si posvieti Brusel

Povolenie na odstrel vlkov, ktorý udelil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) bude riešiť Európska komisia. „Ministerstvo pôdohospodárstva nebolo ochotné vypočuť odborníkov, ochranárov, ani verejnosť a napriek prísľubu, že bude vlka chrániť určilo kvótu na odstrel 50 vlkov,“ napísal na sociálnej sieti europoslanec Martin Hojsík (PS). Obrátil sa preto na komisára pre životné prostredie, ktorý prisľúbil, že bude konať.

01.12.2020 11:02
debata (7)

Problém s odstrelom vlka už Brusel riešil aj v minulosti, pripomenul Hojsík. „V predošlom konaní proti Slovenskej republike vo veci odstrelu vlka videla Európska komisia porušenie povinností v nedostatočnosti údajov o jeho populácii, pričom spoľahlivosť údajov o populácii a jej vývoji považovala za podmienku, bez ktorej nie je možné povoliť ich odstrel,“ vysvetlil.

Len na základe DNA

Zbieranie dát o populácii vlkov by sa podľa platnej legislatívy malo robiť za pomoci analýzy DNA v truse. Tieto dáta však podľa europoslanca na Slovensku chýbajú. „Samotná komisia ministerstva pôdohospodárstva, ktorá určovala kvótu, priznala, že tieto dáta nemá,“ dodal Hojsík. Ostatne práve tieto dáta vyžaduje aj Brusel. Ide o jedinú presnú metódu ktorou sa vyhneme viacnásobnému započítavaniu tých istých jedincov. „V opačnom prípade ministerstvo musí dodržiavať princíp opatrnosti.

Teda ministerstvo by nemalo vykonávať činnosť, v tomto prípade nariadiť odstrel vlka, pokiaľ si nie je isté, že daná činnosť nebude mať neisté a potenciálne nebezpečné následky,“ tvrdí Hojsík. Kvóta na odstrel 50 vlkov, ktorá je určená bez presných dát o ich populácii, však opatrná nie je, dodáva.

Súboj rezortov

O odstrel vlka sa so šéfom rezortu pôdohospodárstva sporí aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Ten sa rozhodol zaradiť vlka medzi chránené živočíchy, potom ako Mičovský povolil v októbri odstrel 50 kusov.

„S ohľadom na pandémiu nákazy afrického moru ošípaných, ktorá ohrozuje slovenský juh a východ, je žiaduce, aby diviaky mali prirodzeného predátora, ktorý by redukoval ich enormné stavy,“ nechal sa počuť Budaj. Poľovníci podľa neho v tejto úlohe zlyhali. A ak dnes žiadajú ešte aj odstrel vlkov, vidno, že nechápu situáciu, dodáva šéf zeleného rezortu.

Mičovský nespochybňuje úlohu vlka v krajine, no tvrdí, že je potrebné zabezpečiť stabilnú populáciu tohto druhu. A zároveň neohroziť vôľu podnikať v sektore, akým je chov oviec a kôz.

Koľko vlkov? Rozhoduje model

Kvóta lovu vlka sa určuje na základe Programu starostlivosti o vlka dravého, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody v spolupráci s ministerstvom životného prostredia, Univerzitou veterinárneho lekárstva v Košiciach, Technickou univerzitou vo Zvolene, Národným lesníckym centrom (NLC), Lesoochranárskym zoskupením VLK, Združením miest a obcí, Slovenskou poľovníckou komorou, Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovak Wildlife Society a ministerstvom pôdohospodárstva.

„Výška lovu nesmie prekročiť ročný prírastok populácie, znížený o predpokladané prirodzené straty (tzv. čistý ročný prírastok). Ročný čistý prírastok bude stanovený pomocou matematicko-štatistických modelov, ktoré budú využívať vstupné údaje z monitoringu,“ píše sa v schválenom programe. Podľa NLC bol jarný prírastok bol 212 mláďat.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #DNA #vlk #odstrel #Mičovský