U Mičovského skončili dvaja riaditelia – šéf PPA a riaditeľ štátnych lesov

Ani v štátnom podniku Lesy SR ani v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa nové vedenie dlho neohrialo. Riaditeľa podniku Lesy SR Mateja Vigodu odvolal minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) ešte minulý týždeň v piatok. V pondelok skončil aj šéf PPA Tibor Guniš.

30.11.2020 13:55 , aktualizované: 15:04
debata (14)

„Na obdobie dvoch, možno troch týždňov menujem od 1. Decembra za generálneho riaditeľa PPA pána Jaroslava Jánoša, doterajšieho riaditeľa odboru vnútornej kontroly na PPA,“ vyjadril sa Mičovský. Do 19. decembra by mal byť do funkcie menovaný nový riaditeľ, dodal agrominister.

Hľadá sa nový šéf PPA

Doterajšie výberové konanie na post generálneho riaditeľa neprinieslo podľa Mičovského jednoznačný výsledok. „Rozhodol som sa preto použiť formu výberu, ktorú sme doteraz nepoužili, a to formu takzvaného výberového rozhovorového konania. Táto forma v online priamom prenose umožní komisiou vybrať si z uchádzačov toho najvhodnejšieho,“ povedal agrominister.

„Pánovi Gunišovi pripíšeme k dobru jeho odbornosť, aj morálnu integritu. Možno vo výkonnosti – v schopnosti vedieť nielen pomenovať kritické miesta, ale vedieť aj tvrdo zasiahnuť, vidím po jeho niekoľkomesačnom pôsobení vo funkcii nedostatky,“ dodal Mičovský pri hodnotení odchádzajúceho šéfa PPA Guniša. Pripustil, že ich mal skôr vnímať, či o nich viac hovoriť či zatlačiť na ich riešenie.

Podľa slov štátneho tajomníka agrorezortu Martina Fecka (OĽaNO) je možné sa prihlásiť do výberových rozhovorov do 9. decembra. Požiadavky sú zverejnené na webe ministerstva.

Hovorkyňa MPRV SR Anežka Šrojta Hrdá doplnila, že výber kandidátov na post generálneho riaditeľa PPA bude môcť verejnosť sledovať prostredníctvom online prenosu 14. a 15. decembra 2020.

Poctivý lesník bez vízie?

Dlho nevydržal vo vedení štátnych lesov ani Vigoda. Ten nastúpil v marci po odvolaní vtedajšieho riaditeľa Mariana Staníka, oficiálne šéfoval od júna. Predtým pôsobil vo funkcii vedúceho lesnej správy Závadka nad Hronom, odštepného závodu Beňuš Lesy SR.

Štátny podnik Lesy SR prechádza teraz transformačným procesom, ktorý by mal zmeniť jeho fungovanie. Podľa agrorezortu ide o tak náročné procesy, ktoré si vyžadujú si obrovské manažérske skúsenosti a nasadenie vedenia podniku. Proces treba podľa Mičovského zdynamizovať, a práve tým dôvodí aj minulotýždňové odvolanie. „Ide o poctivého lesníka, ktorého si osobne vážim a ktorý si v minulosti počínal veľmi statočne. Transformácia podniku však pod jeho vedením stagnovala, chýbala jasná vízia, zásadné reformné kroky a očista od nečestných ľud,“ tvrdí minister pôdohospodárstva. Riadiť 3 507 zamestnancov si podľa neho totiž vyžaduje ráznejší prístup a rozhodnosť.

Štátny podnik Lesy SR momentálne riadi poverený generálny riaditeľ Tomáš Čuka z odštepného závodu Levice. Výberové konanie na post generálneho riaditeľa Lesy SR bude vyhlásené ešte tento týždeň.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mičovský #riaditeľ #PPA