Budovy spotrebujú veľkú časť svetovej energie. Aká je ich budúcnosť?

Budúcnosť patrí nízkoenergetickým budovám. Keďže budovy spotrebujú veľkú časť svetovej energie, hrajú kľúčovú úlohu pri dosiahnutí cieľov na redukciu oxidu uhličitého (CO2) a uhlíkovej neutrality EÚ. Myslí si to predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) Pavol Kukura.

29.11.2020 10:52
bf-stavby-prclanok-reklama-nepouzivat Foto: ,
debata (2)

Trendom sú podľa jeho slov stavby, ktoré spotrebujú nulovú energiu z externého prostredia, a tie, ktoré dokonca vygenerujú viac energie, ako spotrebujú. To však nejde bez obnoviteľných zdrojov inštalovaných na budove alebo v jej blízkosti. „Preto sú technológie pre lokálne obnoviteľné zdroje v centre záujmu súčasných investorov, architektov a projektantov,“ poznamenal Kukura.

Príkladom je podľa neho fotovoltika, ktorú je možné nainštalovať všade, kde je na to vhodné miesto, pričom energetická návratnosť sa odhaduje na menej ako jeden rok. Ako spresnil riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) a obnoviteľných zdrojov energie (OZE) Ján Karaba, fotovoltika sa rokmi vyvíjala a zmenil sa aj jej účel.

„V súčasnosti sa používa najmä na pokrytie vlastnej spotreby a je súčasťou decentralizovaných energetických systémov,“ vysvetlil Karaba. Podľa neho rastúca schopnosť prepojenia s prvkami technických zariadení, ako sú vykurovanie, ohrev vody, chladenie, vetranie alebo rekuperácia umožňuje integráciu fotovoltických panelov do budov. Často sa umiestňujú na strechy budov, v poslednej dobe rastie záujem aj o ich zabudovanie do fasády budov.

„Všetky krajiny v okolí dávno pochopili, že je potrebné využívať strechy domov, ale najmä veľké strechy priemyselných objektov na pokrytie fotovoltickými modulmi,“ myslí si obchodno-technický poradca pre OZE Daniel Hrčka. Krajiny podľa neho ďalej pochopili, že investícia do vlastnej solárnej elektrárne pre svoju spotrebu nie je nenávratná, ale je to, naopak, efektívne riešenie.

„Od roku 2019, keď pre právnické osoby v SR prestal platiť tzv. stop stav, začali uvažovať podobným spôsobom a vznikli prvé ‚lastovičky‘ aj na Slovensku,“ dodal Hrčka s tým, že fotovoltika môže znížiť nielen náklady a spotrebu, ale pomôže aj pri znižovaní prestupu tepla cez strechu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #budovy #ekológia #stavby #ultranízkoenergetické budovy