Horná Nitra dostane ďalšie peniaze z Bruselu

Únia to so skončením ťažby uhlia a s ozdravením oblastí zaťažených ťažkým priemyslom myslí vážne. Na hornú Nitru a ďalšie uhoľné regióny poputuje ďalší balík peňazí. A to z Fondu spravodlivej transformácie Európskej únie, ktorého legislatíva by na pôde Európskeho parlamentu mala byť schválená už do konca roka. Dokopy by malo ísť o 459 miliónov eur. Horná Nitra z toho dostane približne polovicu.

27.11.2020 18:51
debata (1)

„Všade na svete takéto veľké ekonomické zmeny, ako napríklad pozastavenie ťažby uhlia, sú veľkou príležitosťou na obnovu a vytvorenie kvalitných pracovných miest v nových odvetviach,“ povedala ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Ťažbu uhlia štát prestane dotovať už o tri roky, a to s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu už v roku 2030.

Doteraz sa na výrobu elektriny z domáceho uhlia skladal každý odberateľ elektriny cez tarifu za prevádzkovanie systému známu ako TPS. Ročne išlo na dotovanie uhoľnej elektriny približne 100 miliónov eur. Navyše spaľovaním uhlia v teplárňach unikali do ovzdušia státisíce ton skleníkových plynov a ďalších škodlivých látok. Výsledkom je podľa Remišovej zdevastovaná krajina a podlomené zdravie ľudí.

Peniaze z Fondu na spravodlivú transformáciu sú určené na tvorbu nových pracovných miest, pritiahnutie investorov a rekvalifikáciu zamestnancov. Tých je podľa generálneho riaditeľa sekcie inovácií, strategických investícií a analýz Petra Bálika okolo dvetisíc. Ďalšie tisíce však pracujú v pridružených odvetviach. Väčšina je staršia a práca v baniach si vyžiadala na ich zdraví svoju daň. „Nejde preto len o nájdenie práce, ale aj o zdravšie prostredie, v ktorom budú pracovať,“ hovorí Bálik. Rekvalifikácia sa preto zameriava na oblasť stavebného priemyslu, remeselníctva i strojárstva.

Už teraz sa na tento účel využíva vyše 54 miliónov eur z rôznych iných operačných programov. „Je ukončená výzva na podporu malých a stredných podnikov za 18 miliónov eur, podpora zamestnanosti a rekvalifikačné kurzy pre baníkov za 12 miliónov eur, vytvorenie projektovej implementačnej jednotky s odborníkmi na regionálny rozvoj za 1 milión eur a zároveň posudzujeme podobný spoločný projekt v Prievidzi v partnerstve s Handlovou a Bojnicami,“ hovorí Remišová. Navyše ministerstvo dopravy by malo v budúcom roku stavať obchvat mesta Prievidza za ďalších 23 miliónov eur.

Ďalšími regiónmi, ktoré peniaze z Fondu na spravodlivú transformáciu dostanú, sú aj Košický, Banskobystrický a Bratislavský kraj. „Ide o miesta, pracovné odvetvia a pracovníkov, ktorí budú čeliť najväčším výzvam počas procesu dekarbonizácie,“ povedala Remišová.

O tri roky sa skončí podpora pre domáce uhlie

Termín zatvárania baní je na hornej Nitre už jasne daný. V roku 2023 sa definitívne skončí podpora pre domáce uhlie. Jednotlivé bane by sa mali zatvárať postupne. Samotná Baňa Nováky má byť definitívne zatvorená v roku 2027. Dokončená totiž najprv musí byť trafostanica Bystričany. Tá má po Elektrárni Nováky prebrať stabilizáciu elektrickej siete v regióne hornej Nitry. Výstavba sa realizuje od roku 2017 v dvoch etapách. Ako prvá bude postavená rozvodňa, následne transformácia. Trafostanica má byť hotová do dvoch rokov. Vyriešiť bude treba ešte spôsob kúrenia v regióne, to zabezpečovala uhoľná Elektráreň v Novákoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Horná Nitra #uhlíková neutralita