Podiel pokročilých biopalív v motorových palivách sa zníži na 0,3 %

Podiel pokročilých biopalív, ktoré sa vyrábajú napríklad zo slamy, rias, zvyškov po ťažbe dreva či inej biomasy, by sa mal na Slovensku z pôvodne stanovených 0,5 % znížiť v rokoch 2021 a 2022 na 0,3 % a v rokoch 2023 a 2024 vrátiť na 0,5 % referenčnej hodnoty vypočítanej z energetického obsahu celkového množstva pohonných látok uvedených na trh. Vyplýva to z novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby, ktorý v stredu schválila Národná rada (NR) SR.

25.11.2020 13:01
debata (1)

„Predkladaný návrh zákona znižuje povinnosť uvádzať na trh pohonné látky s obsahom pokročilých biopalív pre roky 2021 a 2022 na úroveň 0,3 % z dôvodu zohľadnenia zmeny legislatívy EÚ,“ uviedla skupina koaličných poslancov za SaS a OĽANO v dôvodovej správe k schválenej novele. EÚ smernicou spresnila požiadavky na primiešavanie pokročilých biopalív pre rok 2022 na úrovni minimálne 0,2 %. Novela by však tiež mala zabezpečiť dostatočnú stabilitu investičného prostredia s cieľom dosiahnuť postupné zvyšovanie podielu pokročilých biopalív do roku 2025.

Poslanci návrhom nechceli systematicky znižovať podiel pokročilých biopalív v doprave, pretože Slovensko má záujem na ďalšom rozvoji obnoviteľnej energie. Tá je už v súčasnosti aj v podobe primiešavania biopalív nevyhnutnou podmienkou a súčasťou plnenia cieľov v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a pri znižovaní emisií skleníkových plynov v doprave. Slovensko nemá záujem znižovať podiely pokročilých biopalív v doprave v SR v rokoch 2025 – 2030, ktoré by mali byť na úrovni 0,75 %. Primiešavanie biozložky vyrábanej z poľnohospodár­skych plodín sa návrhom nemení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biopalivá