Nitra a Trnava vyprodukujú najviac odpadu za rok

Na celom Slovensku sme za minulý rok vyprodukovali 2,3 milióna ton smetí. Nie všetky mestá a obce sa však na jeho tvorbe podieľajú rovnako. Až štvrtinu odpadu stále vyprodukujú hlavne tie krajské. Najväčšími znečisťovateľmi sú však hlavne Trnava a Nitra. V ich prípade pripadá na jedného obyvateľa až 600 kilogramov odpadu ročne.

30.10.2020 10:26
debata

Práve Nitra a Trnava navyše väčšinu svojho odpadu ukladajú na skládky. Z údajov zverejnených na webových stránkach jednotlivých krajských miest SR vyplýva, že miera triedenia sa vlani v ôsmich najväčších mestách na Slovensku pohybovala v rozpätí 29 až 53 percent. Zvyšný nevytriedený, teda zmiešaný komunálny odpad končí aj v ostatných krajských mestách na skládkach. Výnimkou sú iba Bratislava a Košice, v ktorých sa takýto odpad energeticky zhodnocuje vďaka zariadeniam na energetické využitie odpadu (ZEVO). Táto forma nakladania s odpadom sa hlavne v súčasnej situácii považuje za bezpečný a najhygienickejší spôsob zneškodnenia komunálneho odpadu.

Nelichotivý je aj fakt, že vo všetkých krajských mestách sa za posledných 5 rokov produkcia smetí na hlavu zvýšila. Najvýraznejší nárast je viditeľný v Banskej Bystrici, a to o 61 % a v Žiline o 56 %. Miernejší nárast v produkcii komunálneho odpadu na hlavu bol za uplynulých päť rokov v prípade Bratislavy – o 10 percent, Košíc o 12 percent a Trenčína o 14 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunálny odpad