Zálohovanie plastových fliaš sa blíži. Stihnú ho pripraviť?

Menej ako dva roky. Toľko času ostáva, kým budeme PET fľaše zálohovať povinne. Zákon z dielne zeleného ministerstva nezastavila ani pandémia a jeho plánované odloženie o rok nakoniec šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO) zrušil. Začne tak platiť už v januári 2022. Výrobcovia nápojov s novinkou súhlasia, boja sa však, že výber správcu a kvalitné nastavenie pravidiel poznačí nedostatok času.

20.10.2020 10:01
debata (9)

„Ministerstvo má na výber správcu zálohovania namiesto dvadsaťsedem mesiacov len pätnásť a čas pre výrobcov a obchodníkov na prípravu a prispôsobenie sa novým podmienkam bude za ideálnych podmienok dvanásť mesiacov,“ hovoria zástupcovia obchodu spoločne s výrobcami nealkoholických nápojov, minerálok a piva. Správca má zodpovedať za organizačné aj technické riešenie zálohového systému a envirorezort chce mať konkrétne meno na stole už do konca roka. Jeho výber má byť podľa Budaja otvorený a transparentný. Aj keď však všetko prebehne rýchlo a hladko, vybraná organizácia bude od envirorezortu potrebovať veľkú dávku podpory, aby všetko zvládla načas, upozorňujú obchodníci.

Kto je za čo zodpovedný

Podľa organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) má zákon nedostatky bez ohľadu na to, či výber správcu prebehne bez problémov. „Je potrebné dobre dopracovať všetko, čo legislatívne nie je ošetrené, aby bolo jasné, kto je za čo zodpovedný,“ hovorí riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou organizácie Naturpack Marek Brinzík. Časť PET fliaš a nápojových plechoviek bude totiž stále končiť aj v tradičnom kontajnerovom či vrecovom zbere odpadu.

Okrem toho zálohovaním príde tradičný zber o dva najlepšie recyklovateľné druhy plastov a kovových odpadov. „Malo by sa to potom premietnuť aj do plnenia limitov za Slovensko, ktoré sú aktuálne celé na pleciach organizácií zodpovednosti výrobcov,“ hovorí Brinzík. Takéto otázky by podľa neho mali byť do spustenia naisto vyriešené.

Prínos zálohovania

Systém by mal do recyklácie priniesť pozitívne zmeny, a to v čo najkratšom čase. „Tým, že fľaše budú zálohované, ľudia budú mať väčšiu motiváciu vracať ich späť do systému,“ hovorí Michal Figúr, konateľ spoločnosti na zber a spracovanie odpadov Ekolumi. Príkladom je aj zahraničie. Tam, kde zálohovanie funguje už dlhšie, sa recykluje až 90 percent všetkých PET fliaš uvedených na trh. Podobným smerom by sme sa mali vydať aj my.

Smernica Európskej únie nás totiž zaväzuje k tomu, aby sme do roku 2025 zabezpečili vyzbieranie 77 percent plastových nápojových obalov uvedených na trh ročne. A do roku 2029 tiež 90 percent plastových nápojových obalov. Plastové fľaše musia byť do roku 2025 vyrobené z 25 percent z recyklovaného plastu, do roku 2029 až z 30 percent. Doteraz sa pritom z 30-tisíc vyrobených PET fliaš späť do obehu dostáva len niečo vyše 11-tisíc.

Lidl zálohuje v Bratislave už takmer päť mesiacov

Reťazec Lidl so zálohovaním začal z vlastnej iniciatívy už v júni. Desať centov z každého zálohovaného produktu, ktorý zákazníci odovzdajú v jednej z dvoch prevádzok v bratislavskej mestskej časti Ružinov, venuje reťazec na obnovu parku Ostredky. Prvé stromy by chceli v spolupráci so samosprávou vysádzať už teraz na jeseň. S projektom však plánuje reťazec pokračovať, kým zálohovanie nebude povinné.

Do polovice októbra sa reťazcu Lidl podarilo vyzbierať takmer 30-tisíc obalov, čo je podľa jeho hovorcu Tomáša Bezáka optimistické číslo. „Vzhľadom na to, že program beží ešte len piaty mesiac, ide o veľmi dobrý výsledok. Ak si vezmete, že zákazník má z celej veci len dobrý pocit a obaly by takisto ako u nás mohol vyhodiť aj do akéhokoľvek kontajnera na plasty,“ hovorí Bezák. Pomáha podľa neho aj fakt, že projekt pôsobí čisto lokálne. „Ružinovčania si to spoja s parkom Ostredky,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Budaj #PET flaše