Slovensko má podľa EY tretí najvyšší počet zelených projektov na reštart ekonomiky

Poradenská spoločnosť EY identifikovala v krajinách Európskej únie viac ako tisíc zelených projektov s potenciálom pomôcť pri obnove a zotavení ekonomiky z koronakrízy. Slovensko malo v rámci zoznamu tretí najvyšší počet projektov na milión obyvateľov, a to 44 investičných príležitostí v sektoroch energetiky, dopravy, priemyslu, prevádzky budov a využívania pôdy.

19.10.2020 10:23
debata

„Ich hodnota je 2,5 miliardy eur a najväčší potenciál zelenej obnovy sme identifikovali v sektore priemyslu a energetiky. Zozbierané projekty pritom predstavujú iba zlomok z existujúcich investícií s potenciálom dekarbonizácie vybraných sektorov ekonomiky,“ hovorí Marián Bíž, vedúci partner spoločnosti EY na Slovensku.

Pätnásť projektov si vyžaduje investície v rozmedzí 1 až 5 miliónov eur a 11 projektov je s investičnými potrebami od 20 do 60 miliónov eur. Niekoľko ďalších projektov s investičnými požiadavkami nad 150 miliónov eur je zameraných hlavne na rozvoj vodíkovej dopravy a energetiky. Pre väčšinu je však hlavným problémom existujúci stav regulácie, zložitosť a časová náročnosť administratívy.

To, či sa konkrétne projekty dostanú aj do Plánu obnovy, ktorý Slovensko 30. apríla musí predložiť Európskej komisii, je otázne. Výsledky prieskumu spolu so zoznamom projektov však boli prezentované národným autoritám, ktoré sa podieľajú na jeho príprave.

Zvýšenie zamestnanosti a podpora klímy

Štúdiu, ktorú EY realizovalo v spolupráci s Európskou nadáciou pre klímu naprieč celou Európskou úniou, mala za cieľ identifikovať investičné príležitosti pripravené na realizáciu v najbližších dvoch rokoch. Tie môžu viesť k zvýšeniu zamestnanosti a zároveň môžu podporovať prechod na bezuhlíkové hospodárstvo.

„Približne tretina projektov, ktoré sme v prieskume trhu identifikovali na celoeurópskej úrovni, sú projekty vyvíjané pre malé a stredné podniky a startupy a to naprieč všetkými sektormi. Projekty dokážu spoločne podporiť vznik viac ako dvoch miliónov pracovných miest,“ hovorí Bíž.

Analýza ukazuje, že krajiny Únie majú k dispozícií významný objem zelených projektov, ktoré sú pripravené na realizáciu. EY zmapovalo približne 10 percent z celkového objemu existujúcich projektov. Samotný objem projektov tak môže na celoeurópskej úrovni dosahovať až 1 bilión eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelená obnova #plán obnovy