Na Slovensku sa ročne vyzbiera 30-tisíc ton elektroodpadu

Na Slovensku sa ročne vyzbiera približne 30-tisíc ton elektroodpadu. Číslo by však malo byť vyššie. Jeho objem totiž rastie rýchlejšie ako akýkoľvek iný odpad na svete. Upozorniť má na to aj Medzinárodný deň elektroodpadu, ktorý pripadá na 14. októbra.

14.10.2020 15:09
debata

„Za posledné roky vidíme významný nárast povedomia o recyklácii elektroodpadu na Slovensku,“ hovorí Ronald Blaho, kontateľ Organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK. Tá na Slovensku zabezpečuje recykláciu elektroniky a aj napriek tomu, že objem zrecyklovaného sa nijak veľmi neznižuje, ani nerastie.

Význam recyklácie elekroodpadu spočíva v jeho ďalšom využití. „Podľa našich údajov sa dá zo zozbieraného opätovne využiť až 90 percent materiálu. Znamená to, že z elektroodpadu je možné získať druhotné suroviny, ktoré sa využívajú na výrobu ďalších výrobkov a odpad tak nemusíme skládkovať. Výstupmi sú železné kovy, sklo, plasty, neželezné kovy, betón a ostatný odpad,“ vysvetľuje Blaho.

Minulý rok vyprodukoval každý obyvateľ planéty 7,3 kilogramu elektroodpadu. Odhaduje sa, že celková svetová produkcia tento rok opäť narastie a prekročí hranicu 55 miliónov ton, čo predstavuje 7,5 kilogramu elektroodpadu na jedného obyvateľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #elektroodpad