Envirorezort podporuje maximálne možné zníženie emisií skleníkových plynov

Redukcia emisií minimálne o 55 percent do roku 2030 si bude vyžadovať zásadné opatrenia v energetike, priemyselných emisiách, sektore využívania pôdy, lesnom hospodárstve, poľnohospodárstve, sektore odpadov a doprave

13.10.2020 11:55
Nemecko / klíma / ovzdušie / továreň / emisie / Foto: ,
Európska únia si kladie pri znižovaní emisií čoraz ambicióznejšie ciele.
debata (5)

Slovensko chce prispieť k maximálnemu možnému zníženiu emisií CO2, tvrdí odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Reagoval tak na to, že Európsky parlament (EP) schválil zníženie emisií do roku 2030 o 60 percent. Európska komisia ich navrhla zredukovať o 55 percent.

„Ide o čerstvý návrh a momentálne analyzujeme jeho dosahy, keďže ide o prierezovú tému, aj s rezortmi hospodárstva, zahraničných vecí či Stálym zastúpením SR pri Európskej únii (EÚ),“ tvrdí odbor komunikácie.

Redukcia emisií minimálne o 55 percent do roku 2030 by si podľa envirorezortu vyžadovala opatrenia v energetike, priemyselných emisiách, sektore využívania pôdy, lesnom hospodárstve, poľnohospodárstve, sektore odpadov či doprave. „Navyše, podstatnú rolu pri podobnej zelenej transformácií bude musieť zohrať aj obyvateľstvo, ktoré by malo preferovať také produkty a služby, ktoré prispejú k dlhodobej udržateľnosti, pričom by však nemalo prísť k zníženiu kvality jeho života,“ uvádza ministerstvo.

Stále ambicióznejšie ciele

  • Doterajším cieľom EÚ bolo znížiť emisie oxidu uhličitého do roku 2030 o 40 percent v porovnaní s rokom 1990.
  • Európska komisia však v upravenom návrhu klimatického nariadenia predložila ambicióznejší cieľ – zníženie emisií minimálne o 55 percent.
  • Poslanci EP však navrhli redukciu emisií do roku 2030 až o 60 percent.

Envirorezort spolupracuje aj so Stálym zastúpením SR pri EÚ a podieľa sa na tvorbe klimatického predpisu. Ministerskí zástupcovia rokujú aj o dostatočnom objeme financií na nízkouhlíkovú transformáciu SR, priblížil odbor komunikácie. Dodáva, že finálne rozhodnutie okolo číselnej hodnoty cieľa 2030 by malo padnúť do konca tohto roka na Európskej rade. Od neho sa potom bude odvíjať aj príprava slovenského zákona o klíme. „Môžeme potvrdiť, že ho pripravíme tak, aby reflektoval spoločné ciele EÚ rovnako ako naše národné ciele v oblasti klímy,“ deklaruje MŽP SR.

Parlament je pripravený začať rokovania o konečnej podobe novej právnej úpravy s členskými štátmi. Rada EÚ (ministri členských krajín) sa však najskôr musí dohodnúť na svojej spoločnej vyjednávacej pozícii.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #znižovanie emisií #emisie CO2