Na energeticky úsporné domy možno opäť žiadať príspevok

Príspevok na ekodomy bude možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 m2, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018.

13.10.2020 11:28
strecha, fotovoltické kolektory, slnečná... Foto:
V poradí tretia výzva je opäť smerovaná na domy s temer nulovou potrebou energie.
debata

Žiadosti o príspevok bude možné podávať elektronicky od 16. novembra a príspevok vo výške 8000 eur môže získať 160 vlastníkov nových rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie, spresnil rezort.

„V predchádzajúcich dvoch výzvach sme zaznamenali veľký záujem majiteľov rodinných domov. Spolu s príspevkom na zatepľovanie starších rodinných domov a štátnou podporou na obnovu bytových domov ide o konkrétne a osvedčené kroky, ktorými prispievame k znižovaniu energetickej náročnosti budov, šetreniu peňazí našich obyvateľov a v neposlednom rade ochrane životného prostredia,“ vyjadril sa minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ako dodal, práve preto chcú v tomto type podpory pokračovať aj naďalej.

Od 16. novembra bude elektronický formulár dostupný na webovom portáli www.byvajteusporne.sk. „Termín ukončenia podávania žiadostí je do 30. novembra 2020 alebo do naplnenia 160 elektronicky zaevidovaných žiadostí,“ spresnil rezort.

Ako doplnil hovorca ministerstva Ivan Rudolf, podmienky poskytnutia príspevku ostávajú nezmenené. Príspevok je možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 m2, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018. Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie. Všetky podmienky poskytnutia príspevku, ako aj návod na podávanie žiadostí verejnosť nájde na už spomínanej stránke www.byvajteusporne.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #energeticky úsporné domy #ekodomy