Zomrel ochranár a aktivista za Slovensko bez GMO Daniel Lešinský

V noci zo 7. na 8. októbra zomrel vo veku 46 rokov ochranár, ekologický aktivista a environmentálny inžinier Daniel Lešinský. Správu o jeho úmrtí priniesol na sociálnych sieťach jeho kamarát Ladislav Hegyi s tým, že zomrel pravdepodobne v spánku.

10.10.2020 14:07
debata (55)

Lešinský založil a viedol občianske združenie pre ochranu životného prostredia CEPTA vo Zvolene. V roku 2014 kandidoval za poslanca Mestského zastupiteľstva vo Zvolene, mandát však nezískal.

Lešinský sa vyjadroval aj v denníku Pravda hlavne k ekologickým té­mam.

Známy bol aj svojím postojom ku GMO:

Používanie glyfosátu, ale aj iných chemických pesticídov v lesoch považuje predseda Centra pre trvalo udržateľné alternatívy Daniel Lešinský za nevhodné.

„V štátnych lesoch je to pre mňa neprípustný spôsob hospodárenia,“ hovorí. A to nielen kvôli ľuďom, návštevníkom a pracovníkom, ale aj kvôli biodiverzite. „Mieru rizika priamej kontaminácie zvyšuje čas a spôsob aplikácie prípravku,“ hovorí. Zvýšené riziko vidí pri leteckej aplikácii. Nebezpečné je však aj možné vdýchnutie prípravku či priamy dotyk pokožky s postriekaným povrchom alebo pitie vody s rezíduami glyfosátu. Ide podľa neho čisto o opatrenie zamerané na zvyšovanie zisku. „Nepotrebujete tak platiť ľudskú prácu, ale nenesiete zodpovednosť ani náklady za externé škody týmto opatrením spôsobené – tak na zdraví, ako na biodiverzite či kontaminácii pôdy a vody,“ hovorí Lešinský.

Plošné používanie glyfosátu už zakázalo, respektíve plánuje zakázať v blízkych rokoch viacero krajín. Lešinský verí, že sa čoskoro pridá aj Slovensko. Používanie glyfosátu je podľa neho vzorovým príkladom tohto, ako „sila kapitálu a vidina zisku dokáže od roku 1970 valcovať verejný záujem vo vede, v politike aj v praxi za potlesku väčšiny, ktorá využíva tento herbicíd ako výborné, lacné a inovatívne riešenie“. A to až tak, že prišlo k zmene tradičných osevných postupov, ktoré minimalizovali zaburinenie poľnohospodárskej pôdy. „Na používaní herbicídov v poľnohospodárstve sme sa tak stali do veľkej miery závislí. Poučíme sa?“ pýta sa Lešinský.

Alebo k doprave zadarmo:

Bezplatná doprava pre vybrané skupiny ľudí nebude o nič ekologickejšia, ako keď musia všetci platiť. Vyťaženosť autobusov pri bezlístkovej doprave totiž podľa Daniela Lešinského z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy nie je možné monitorovať. Oveľa efektívnejšie by podľa Lešinského bolo vybudovanie infraštruktúry pre bezemisnú mobilitu. Na mysli má bicykle či zníženie ceny lístka v mestskej doprave na minimum, no nie na nulu. Práve optimalizácia autobusových spojov, sťaženie parkovania v centrách, vybudovanie záchytných parkovísk a nízkoemisná MHD prilákajú ľudí k využívaniu mestských autobusov. "Tak sa nám bude v mestách lepšie dýchať,“ zdôrazňuje Lešinský.

Či kvalite ovzdušia:

"Laik vidí znečistenie až pri veľmi vysokom znečistení, že niečo nie je v poriadku, keď už hovoríme o smogu. Vtedy ide o vysoké hodnoty, ktoré niekoľkonásobne prekračujú povolené limity. Znečistenie na úrovni limitov napríklad EÚ je voľným okom nepostrehnuteľné a čuchom niektoré emisie dokáže človek len ťažko rozoznať. Je potrebné preto vzdelávať obyvateľov, že znečistenie nie je len to, čo vidíme, ale znečistené ovzdušie vzniká vždy, keď máme nejaký zdroj znečistenia. Aj neviditeľné znečistenie ovzdušia poškodzuje zdravie, a to dosť výrazne,“ povedal v rozhovore.

Kto bol Daniel Lešinský

vyštudoval Fakulte ekológie a environmentalistiky na Technickej univerzite vo Zvolene. Počas štúdia absolvoval pobyty v Maďarsku, Nemecku, Nórsku a Dánsku. V rokoch 1999 – 2003 ukončil doktorandské štúdium zamerané na biodegradovateľnosť a ekotoxicitu biologicky rozložiteľných polymérov s výskumom v Rakúsku na BOKU, IFA v Tullne.

Od roku 2003 aktívny v treťom sektore a práci na projektoch zameraných na ochranu životného prostredia, ovzdušia, trvalo udržateľné poľnohospodárstvo. V roku 2005 spoluzaložil občianske združenie CEPTA – Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy so sídlom vo Zvolene, kde bol predsedom.

V rokoch 2008 – 2013 bol v predsedníctve európskej siete Pesticide Action Network, PAN-EUROPE so sídlom v Bruseli, ktorá sa venuje pesticídom a ich negatívnym doapdom.

Od roku 2010 reprezentoval európske mimovládne organizácie v expertnej skupine Fruit and Vegetable Advisory Group, pri Európskej komisii v Bruseli.

Vo Zvolene v roku 2011 spolu s priateľmi zakladal a rozbiehal Lokálnu potravinovú komunitu LPK-Zvolen, ako jeden z možných systémov CSA – komunitou podporovaného poľnohospodárstva. Bol vegetarián.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #GMO #Daniel Lešinský