Takmer dvesto organizácií strednej a východnej Európy vyzýva vlády na zelenú ekonomickú obnovu

Stodeväťdesiat organizácií a hnutí z občianskej spoločnosti strednej a východnej Európy chce zelenú obnovu ekonomiky a to isté žiada od svojich vlád. Spoločnú výzvu premiérom svojich krajín zaslali pred budúcotýždňovým rokovaním Európskej rady. Na ňom budú vlády rozhodovať o novom klimatickom cieli Európskej únie do roku 2030.

06.10.2020 10:17
debata

Občiansky aktéri chcú prostredníctvom výzvy dosiahnuť, aby financie v Plánoch obnovy a odolnosti boli využité na zvýšenie klimatických ambícií do roku 2030, zabezpečenie sociálnej spravodlivosti a zlepšenie stavu životného prostredia, hospodárstva a zdravia.

„EÚ nikdy vo svojej histórii nezmobilizovala toľko verejných peňazí, ktoré by nás mohli rýchlejšie priviesť ku klimatickej neutralite. Podľa prieskumu FOCUS je až 79 % ľudí na Slovensku za zelenú ekonomickú obnovu, ktorá ponúka riešenia klimatickej aj hospodárskej krízy súčasne,“ povedala Liliana Rástocká, koordinátorka Slovenskej klimatickej iniciatívy.

Zmeny klímy cítime už teraz

Výzva poukazuje aj na to, že Slovensko je už teraz ovplyvnené klimatickou zmenou. Očakáva sa, že tieto vplyvy spôsobia straty v oblasti životných podmienok únie vo výške 175 miliárd eur ročne. Extrémne počasie totiž spôsobuje výrazný pokles výnosnosti plodín, väčšie ťažkosti s vodou a časté a silné vlny horúčav v regióne strednej a východnej Európy.

Národné plány obnovy a odolnosti, ako aj plány čerpania fondov únie by tak podľa aktérov výzvy mali zabezpečiť, aby opatrenia v oblasti klímy boli dostatočne ambiciózne a v súlade s cieľmi z Parížskej dohody.

„Už nie je načo čakať. Región strednej Európy čelí bezprecedentnej výzve klimatickej krízy, ktorá zasiahne každú jednu oblasť spoločnosti. Potrebujeme aby Slovensko stalo na tej správnej strane histórie a chopilo sa príležitosti byť klimatickým lídrom v regióne. Očakávame, že Slovensko podporí ambiciózne ciele znižovania emisií do roku 2030 a pripraví naozaj vizionársky plán obnovy,” povedala Katarína Juríková, programová riaditeľka Greenpeace Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klima #plán obnovy