Trenčianske Teplice testujú inteligentný kôš. Požuje odpadky

Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice testuje inteligentný odpadkový kôš. Keď sa do istého limitu naplní, kôš smeti zlisuje, a tak sa doň zmestí až päťkrát viac.

06.10.2020 08:42
Trenčianske Teplice, kôš Foto: ,
Ekologický odpadkový kôš pribudol na pešej zóne pri liečebnom dome Vlára.
debata (5)

Ekologický odpadkový kôš pribudol na pešej zóne kúpeľného mesta pri liečebnom dome Vlára. „Ide o solárne smart riešenie lisovania odpadu. Kôš môže byť na zmesový odpad, tak ako ho využívame my, alebo aj na triedený odpad,“ vysvetlila Zuzana Országhová, referentka odpadového hospodárstva z Mestského úradu v Trenčianskych Tepliciach.

Nádoba má navrchu solárny panel, ale pripojená môže byť aj na elektrickú energiu. Vnútri koša sú senzory, ktoré zaznamenajú množstvo odpadu v nádobe, a keď sa naplní limit v požadovanej výške, lisovacie zariadenie sa samo spustí, smeti v koši stlačí, a tým zvýši voľné miesto v smetnej nádobe.

„Umiestnili sme ho na pešiu zónu, kde je veľký pohyb ľudí,“ podotkla Országhová. Nádoba má vlastnú aplikáciu, ktorá odosiela každú hodinu informáciu o počte stlačení a stave jej naplnenia. Cena jednej takejto nádoby sa aktuálne pohybuje okolo päťtisíc eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odpadové hospodárstvo