Recyklovať sa má prísnejšie a férovejšie

Väčšia kontrola výrobcov, zberových spoločností, ale aj obcí a tým efektívnejší a spravodlivejší triedený zber. To chce šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO) dosiahnuť novelou zákona o odpadoch, ktorú v stredu schválila vláda. Parlament by mal o nej rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní. Platiť má už od októbra.

23.09.2020 16:00
ján budaj Foto: ,
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO).
debata (10)

„Na Slovensku sa rozpadá odpadové hospodárstvo, a preto je dôležité presadiť novelu zákona o odpadoch,“ povedal Budaj. Zákon by mal podľa neho vyriešiť hlavne problémy s financovaním triedeného zberu. Ten v súčasnosti zabezpečujú pre obce Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), ktoré poplatky vyberajú od samotných firiem. Mnohé z nich však v minulosti svoje zmluvy z OZV vypovedali bez toho, aby uzavreli nové. Odpad ale domácnosti tvoria aj naďalej, no na jeho odvoz chýbajú prostriedky. Minister si od novely sľubuje koniec podobných prieťahov.

Prísnejšie pravidlá

Po novom bude každý výrobca po vypovedaní zmluvy nutený uzatvoriť novú. A to do konca októbra v danom roku. Aby sa predišlo možným podvodom a situáciám, že odpad nemá kto odvážať, zmluvy sa budú uzatvárať na dobu určitú. Najmenej však na dva roky. „Tak budú môcť aj OZV efektívnejšie plánovať svoje výdavky a obciam nebude hroziť každoročné vypovedanie zmlúv pre nedostatok výrobcov,“ píše sa v novele.

Ak OZV zmluvu s obcou aj napriek tomu vypovie a nezabezpečí triedenie odpadu až do uzavretia novej, čaká ju pokuta. Tá bude až vo výške 1,5-násobku nákladov, ktoré bežne vynakladá na triedenie. Ak systém obídu producenti odpadu, zelené ministerstvo sa ich chystá takisto pokutovať. A to sumou maximálne do výšky 350-tisíc eur.

Recyklačné poplatky mimo novely

Súčasťou novely malo byť aj stanovenie minimálnych recyklačných poplatkov za obaly, ktoré musia výrobcovia platiť. Tie sa v súčasnosti pohybujú v rozmedzí niekoľkých centov až po niekoľko eur. Ich presný podiel na cene tovaru nevie ani sám spotrebiteľ. Podľa obchodníkov by však vďaka novele mohli narásť až šesťnásobne. Aj preto nápad priniesť túto novinku v rámci skráteného legislatívneho konania spolu s potravinármi zborovo odmietli. O tak závažnej zmene by mala prebehnúť verejná diskusia, dôvodili.

Ak by totiž k zvýšeniu poplatkov došlo už tento rok, obchodníci by vzniknuté náklady nevedeli premietnuť do ceny pre spotrebiteľa. „Prijatie takéhoto právneho predpisu bude znamenať mimoriadne náklady pre obchodníkov a ďalších podnikateľov s možnými fatálnymi dosahmi na ich hospodárenie,“ povedal v utorok na tlačovej konferencii prezident Zväzu obchodu Martin Katriak.

Minister nakoniec cenník zo zákona o odpadoch vyňal. Prejde tak riadnym legislatívnym procesom. Predchádzať mu má aj verejná diskusia. Ustúpiť však nehodlá. „Nerobíme pre žiadny lobing, ani pre obchodný reťazec. Ak chce mať mimoriadne zisky na úkor odpadového hospodárstva, nech to povie do očí obyvateľom a svojim spotrebiteľom,“ povedal Budaj.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #odpadový zákon