Výstavba a prevádzka budov má podiel na produkcii emisií CO2

Výstavba a prevádzka budov v súčasnosti dosahuje až 39 percentný podiel z celkovej produkcie emisií CO2. Aj preto sa stáva stavebný segment súčasťou globálneho problému znečisťovania životného prostredia. V záujme boja proti klimatickým zmenám je teda nevyhnutné v stavebníctve i v súvisiacich odvetviach zefektívniť prevádzky budov a využívať bezemisné zdroje energií. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej odbornej diskusie, ktorá sa konala v rámci Týždňa zelených budov pod záštitou Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC).

23.09.2020 15:31
debata (5)

Keďže Slovensko sa spolu s ďalšími členskými štátmi Európskej únie (EÚ) zaviazalo docieliť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, je nevyhnutné podľa odborníkov v záujme dosiahnutia tohto cieľa robiť postupné kroky. Navyše aj Európska komisia (EK) predstavila plán na zníženie emisie skleníkových plynov v EÚ už do roku 2030 najmenej o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. "Nízkouhlíkové technológie a materiály či zodpovednejšia výstavba a prevádzka sú preto nevyhnutnosťou pri ceste k uhlíkovej neutralite,“ povedal Marek Kremeň, moderátor podujatia a člen predstavenstva SKGBC.

Znižovaniu energetickej náročnosti budov a nízkouhlíkovým technológiám sa venoval aj Juraj Zamkovský z občianskeho združenia Priatelia Zeme-CEPA. "Dôsledky zmeny klímy budú stále citeľnejšie a nepríjemnejšie. Je najvyšší čas vytvoriť v regiónoch dostatočné odborné, technické a finančné kapacity, ktoré ich dovedú k energetickej sebestačnosti. Energetická sebestačnosť budov, ale aj celých regiónov je najlepšou poistkou pred rastúcou neistotou a nestabilitou,“ zdôraznil Juraj Zamkovský.

Stavebné firmy, developeri, prevádzkovatelia budov, ale aj ochrancovia prírody očakávajú prijatie novej legislatívy sprísňujúcej nielen kritériá pre prevádzkové emisie budov, ale aj pre uhlík zabudovaný v stavebných materiáloch (embodied carbon). Nový zákon má riešiť aj navrhovanie a prevádzku budov pre redukciu odpadu v rámci cirkulárnej ekonomiky.

Slovenská rada pre zelené budovy je ambasádor udržateľnej výstavby na Slovensku. Zasadzuje sa o to, aby navrhované a novopostavené budovy mali zdravé vnútorné prostredie a zároveň sa v nich nemrhalo energiou a inými zdrojmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #CO2