Peniaze z fondu obnovy chce envirorezort využiť na adaptáciu na zmenu klímy

Adaptácia na zmenu klímy, podpora prechodu na obehové hospodárstvo, zlepšenie ochrany prírody a biodiverzity či budovanie zelenej infraštruktúry v mestskom prostredí. Aj do týchto opatrení plánuje investovať Ministerstvo životného prostredia finančné prostriedky z fondu obnovy Európskej únie (EÚ). Agentúru SITA o tom informoval Slavomír Held z tlačového oddelenia ministerstva. Envirorezort však upozorňuje, že reálne rozdelenie peňazí z fondu obnovy bude vecou politickej dohody.

02.09.2020 13:02
debata

„Je skvelou správou pre Slovensko, že sme z Európskej únie v rámci grantov získali 7,5 miliardy eur a navyše môžeme žiadať pôžičky vo výške ďalších 6,8 miliardy. Bude pravdaže vecou politickej dohody, ako sa peniaze prerozdelia. Len pripomíname, že akýkoľvek projekt, ktorý bude financovaný z týchto zdrojov, bude musieť spĺňať kritériá zelenej obnovy. Potrebujeme použiť peniaze na civilizačnú zmenu, na prírode blízke hospodárenie,“ uviedol pre agentúru SITA Held.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) zdôraznil aj dôležitosť dobudovania siete kanalizácií a čističiek odpadových vôd. „Ďalšou prioritou je odstraňovanie environmentálnych záťaží, ktorých je na Slovensku takmer dvetisíc. Nevyhnutné však bude nastaviť transparentný a efektívny systém čerpania. A dôležité bude aj čo najskôr prijať zmeny vo verejnom obstarávaní, ako napokon zdôraznil aj premiér Matovič,“ dodal Held.

Konkrétne využitie finančných prostriedkov z fondu obnovy EÚ na Slovensku zatiaľ nie je známe. Podľa rezortu životného prostredia vyplynie detailné financovanie z nastavenia partnerskej dohody v rámci vlády a pláne obnovy vyplývajúceho z dohody s EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #envirorezort #fond obnovy