Prvý septembrový týždeň si verejnosť pripomína medzinárodný týždeň bez odpadu

Prvý septembrový týždeň si verejnosť pripomína medzinárodný týždeň bez odpadu. Na svojom webe to uviedla Správa Národného parku (NP) Nízke Tatry. Cieľom medzinárodného týždňa bez odpadu je upozorniť ľudí, aby neprodukovali zbytočný odpad nadmernou spotrebou a snažili sa žiť podľa filozofie „Zero Waste“, teda bez zbytočného plytvania zdrojmi. Medzinárodný týždeň bez odpadu vznikol v roku 2008 vo Veľkej Británií.

01.09.2020 16:32
debata (6)

Podľa ochranárov je potrebné, aby ľudia zredukovali svoju spotrebu len na nevyhnutné množstvo. Verejnosť podľa nich lepšie začína chápať dôležitosť zachovávania zdravého životného prostredia a preto nakupuje napríklad veci vyrobené z recyklovateľných materiálov. Ochranári však vysvetľujú, že takýto prístup nestačí. „Recyklácia síce odkloní odpad zo skládky a šetrí zdroje na výrobu nových vecí, ale zároveň je energeticky veľmi náročná a má dopad na životné prostredie. Najlepšie sa recykluje papier a sklo, z ktorých opäť vznikne papier a sklo. Horšie je to už s plastom. Ten sa podrví na drobné vločky a v lepšom prípade sa použije ako prímes na výrobu napríklad lavičky. Tu je však skombinovaný s iným materiálom a preto ho už nebude možné opäť recyklovať. Čiže ďalší krok je skládka,“ uviedla Správa NP Nízke Tatry.

Ľudia by si preto podľa ochranárov mali osvojiť „Zero Waste“ filozofiu založenú na piatich jednoduchých pravidlách – odmietnuť veci, ktoré nepotrebujú, zredukovať veci ktoré potrebujú, opravovať veci alebo ich znovu použiť, zrecyklovať veci, ktoré nemôžu odmietnuť, zredukovať alebo znovu použiť a skompostovať zvyšok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #týždeň bez odpadu