Výstavba v Hozelci sa nepáči ani Gánovciam

Nové byty, domy, športoviská a liečebné kúpele rozhádali dve obce na východe. Hozelec, ktorý už požiadal o zmenu územného plánu, chce totiž stavať v oblasti Kotlisko. No jej veľká časť vrátane Gánovských slanísk patrí do chráneného územia Natura 2000. Proti sú tak nielen ochranári, ale aj susedné Gánovce.

18.06.2020 10:15
gánovce, hozelec Foto:
Výstavba v Hozelci nevonia ani susedným Gánovciam.
debata (1)

Vrásky na čele im okrem zásahu do prírody robí aj vplyv, ktorý by chystaná výstavba mala na chod ich obce. Miestni sa obávajú nielen o starý vodovod, cestu medzi obcami, ale aj o kanalizačné vedenie pod ňou.

"Z princípu nie sme proti tomu, aby sa dal do poriadku pioniersky tábor. No malo by to byť urobené tak, aby rozvoj Hozelca nemal negatívny vplyv na našu obec,“ povedal pre denník Pravda zástupca starostu Gánoviec Jozef Bednár. Proti zmene územného plánu, ktorého pripomienkovanie sa skončilo v máji, už podala obec aj nesúhlasné stanovisko.

Ďalšia výstavba v chránenom území?

  • Obec Hozelec má v pláne zastavať oblasť Kotlisko rodinnými domami, bytmi aj športoviskami. Jej značná časť vrátane Gánovských slanísk pritom patrí do chráneného územia Natura 2000. Obec však tvrdí, že výstavba s chránenou časťou len susedí. Mení kvôli nej aj svoj územný plán.
  • Štátna ochrana prírody je proti. Do chránenej oblasti by podľa nej priamo zasiahla verejná zeleň naplánovaná v projekte. Problém by mohlo spôsobiť aj kopanie základov domov.
  • Susedná obec Gánovce sa bojí o svoju príjazdovú cestu, vodovod a kanalizáciu. Cesta totiž nemusí zvládnuť nápor ďalších áut. Okrem toho je vodovod už starý a aj teraz poruchový.
  • Podľa Okresného úradu v Prešove je zmena taká rozsiahla, že je nutné vypracovať nový územný plán. Starý totiž v danej oblasti povoľuje iba rekreáciu.

Vodovod stíha aj teraz len tak-tak

Nové domy a bytovky by sa podľa plánu mali napojiť na miestny vodovod. Ten bol vybudovaný pred tridsiatimi rokmi. Dimenzovaný je pre necelých 700 obyvateľov Gánoviec. Ich počet sa však rokmi zdvojnásobil.

Gánovčania už teraz pociťujú nedostatočnú kapacitu vodovodu. Trápia ich aj časté poruchy. Ak by sa naň pripojili ďalšie domy, jeho poškodenie je viac-menej isté. "Ak začne praskať pod Gánovcami, kto zaplatí jeho opravu?“ pýta sa Bednár.

V zmene územného plánu Hozelca sa ako plánovaný vodovod uvádza už existujúca trasa pod názvom DN 100 liatina. Spravuje ju Podtatranská vodárenská spoločnosť. Jej generálny riaditeľ Peter Ďuroška pre denník Pravda situáciu nateraz komentovať nechcel.

Unesie stará cesta vyššiu dopravu?

Problémom ostáva aj príjazdová cesta. Tá už teraz nezvláda nápor áut, pričom plánované dopravné napojenie by malo ísť tiež priamo cez Gánovce. Existujúca cesta má však slabý podklad. Pod ňou je vedená obecná kanalizácia, ktorá je z kameninových rúr. Ak by cestu začali využívať aj noví obyvatelia susednej obce, mohlo by dôjsť nielen k jej ďalšiemu poškodeniu, ale aj zničeniu kanalizácie. Bednár preto navrhuje, aby si Hozelec postavil vlastnú cestu.

S ňou síce zmenený územný plán ráta, no v Gánovciach sa obávajú, že ju nikdy nepostavia. Hoci je krátka, vedie cez náročný terén. A to okolo termálneho prameňa známeho ako Gejzír Hozelec až priamo do Hozelca. "Budovať dva kilometre cesty pre dvesto obyvateľov je nerentabilné,“ povedal pre denník Pravda starosta Gánoviec Michal Materný.

Na otázku, či by Hozelec využil už existujúcu cestnú komunikáciu alebo by si postavil vlastnú, starosta obce Jozef Pavligovský denníku Pravda do uzávierky neodpovedal.

Priveľký zásah

S výstavbou nových rodinných domov a bytov v doline Gánovského potoka nesúhlasí ani Okresný úrad v Prešove. Oblasť má plniť hlavne rekreačno-kúpeľnú funkciu. Ak dôjde k výstavbe a urbanizácii, nebude to dodržané. Podľa vedúcej odboru výstavby a bytovej politiky okresného úradu Andrey Marcinkovej by sa kvôli takej veľkej zmene mal vypracovať úplne nový územný plán.

O rozšírenie územného plánu Hozelca sa jeho starosta Pavligovský snaží už dlhšie. Argumentuje lepším využitím parciel nedokončenej stavby pionierskeho tábora. Tvrdí, že do chráneného územia vraj výstavba nezasiahne.

Ochranári si však myslia, že to nie je tak celkom pravda a výstavba zasiahne priamo doň. To, či ciele developerov vyhrajú, závisí od verejného a odborného pripomienkovania. Štátni ochranári sú však zásadne proti. „Budeme požadovať ďalšie posudzovanie a nebudeme súhlasiť s takýmto rozsahom plôch na využívanie,“ povedala riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny Štátnej ochrany prírody Marta Mútňanová. Verejná zeleň a liečebné kúpele sú naplánované na ploche viac ako 6 000 štvorcových metrov.

Gánovce chystajú referendum. Nové domy nechcú

Meniť územný plán pre výstavbu by však chceli aj v Gánovciach. Lukratívna je pre viacerých poslancov obce práve dolina Gánovského potoka a jej 12 nezastavaných hektárov. Práve tu by väčšina obecného zastupiteľstva rada videla rodinné domy. Obec má však už teraz k dispozícii 22 nezastavaných hektárov, ďalšie parcely tak nepotrebuje.

Posledné slovo tak budú mať samotní obyvatelia v referende. To by sa malo uskutočniť 27. júna. Ide totiž aj o pozemky tamojších obyvateľov. "Tí možno nechcú, aby sa ich deti vysťahovávali,“ povedal starosta Gánoviec Michal Materný. V obci už teraz prebieha kampaň, aby malo hlasovanie čo najvyššiu účasť.

"Naša dolina má vysokú spoločenskú hodnotu a jej zachovanie je kľúčové pre potenciál Gánoviec ako centra cestovného ruchu a rekreácie,“ povedal zástupca starostu Jozef Bednár. Zmena by navyše aj v tomto prípade bola v rozpore s platným územným plánom. V jej záväznej časti je totiž dolina označená ako najhodnotnejšie krajinné územia a výstavbu nepovoľuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #územný plán #Gánovce