Mlynské nivy zozelenejú. Moderná štvrť bude pripomínať les

Bývalá paneláreň a priľahlý priemyselný areál na Mlynských nivách už má konkrétnu podobu. V najbližších rokoch sa podľa návrhu ateliéru Sadovsky & Architects zmení na modernú, udržateľnú štvrť s dôrazom na ekológiu. Práve tento návrh totiž vyhral architektonicko-urbanistickú súťaž spoločnosti YIT Slovakia a.s.

17.06.2020 16:16
víťazný návrh,  Sadovsky & Architects Foto:
Detail víťazného návrhu od ateliéru Sadovsky & Architects.
debata

Víťazný návrh ateliéru Sadovsky & Architects zhodnotila 11-členná porota ako výnimočný.

Dôležitou požiadavkou v súťaži bol pritom environmentálny aspekt. Porota kládla veľký dôraz na to, ako jednotlivé projekty uplatňujú opatrenia na obnovu biodiverzity prostredia a riešia adaptáciu na klimatické zmeny či hospodárenie s vodou.

Víťazný tím Sadovsky & Architects. Foto: YIT Slovakia
Víťazný ateliér, víťazný tím Víťazný tím Sadovsky & Architects.

„Návrh ateliéru Sadovsky & Architects predstavil najlepší environmentálny koncept podporujúci revitalizáciu tohto zanedbaného územia. Vytvorený ústredný park so stromami na rastlom teréne má veľký potenciál z hľadiska adaptácie na klimatické zmeny a bude významným prínosom k zmierňovaniu letného prehrievania a vsakovaniu dažďových vôd,“ uviedol k víťaznému návrhu expert poroty v oblasti verejných priestorov, sociológie, krajinnej architektúry a trvalej udržateľnosti Lorant Krajcsovics zo spoločnosti SALVIS, s.r.o. „Objekty umiestnené po obvode pozemku vytvárajú ochrannú bariéru pred rušivými vplyvmi okolia a umožňujú pekné výhľady do tohto ústredného priestoru.“

Víťazný návrh od ateliéru Sadovsky &... Foto: YIT Slovakia
Sadovsky & Architects, návrh Víťazný návrh od ateliéru Sadovsky & Architects.

Porota tiež kladne hodnotila dodržanie línie bulváru a tiež to, že návrh predstavuje vhodný kompromis medzi sídliskovou a mestskou štruktúrou. Podľa odborníkov sa dá očakávať, že návrh prinesie množstvo pozitívnych prvkov aj pre širšie okolie v mierke mestskej časti a celého mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architekti #Mlynské nivy