Ďalšia chránená oblasť v ohrození? Hozelec chce stavať blízko Gánovských slanísk

V hľadáčiku developerov sa po Štrbskom Plese ocitla ďalšia chránená oblasť. Nové byty, rodinné domy, športoviská a liečebné kúpele s verejnou zeleňou majú vzniknúť v obci Hozelec pri Poprade. Konkrétne ide o oblasť Kotlisko. Jej značná časť vrátane Gánovských slanísk pritom patrí do chráneného územia Natura 2000.

03.06.2020 16:00
Štrbské pleso, Tatry Foto: ,
Aj v oblasti Štrbského plesa mali developeri v pláne stavať.
debata (8)

Obec už požiadala o zmenu územného plánu. A to tak, aby sa v oblasti dalo stavať. Ochranári sú však zásadne proti.

Nový návrh zverejnila obec na svojej webovej stránke koncom apríla. V rámci verejného pripomienkovania, ktoré sa skončilo v máji, však zožala vlnu kritiky. Tŕňom v oku verejnosti, ako aj ochranárov ostáva južná hranica územia. Práve o ňu sa obec a ochranári dohadujú. Sporná oblasť má podľa tvrdení obecného plánu s chráneným územím iba hraničiť. „Do samotného chráneného územia riešené územie zmeny územného plánu nezasahuje,“ povedal pre denník Pravda starosta Hozelca Jozef Pavligovský.

Podľa ochranárov to však nie je tak celkom pravda. Tvrdia, že plánovaná zmena chránené územia zasiahne priamo. A to konkrétne výstavbou verejnej zelene a liečebných kúpeľov v rozsahu viac ako 6 000 štvorcových metrov. „Takáto výstavba by spôsobila poškodenie slaninských biotopov,“ povedala pre denník Pravda Marta Mútňanová, riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny Štátnej ochrany prírody (ŠOPSR). Problém môže spôsobiť aj kopanie základov bytov a domov tak blízko územia, ktoré je závislé od vodného režimu. „Ide o činnosť, ktorá bude mať významný negatívny vplyv na chránené územie a jej realizácia nie je možná,“ dodala Mútňanová.

Obec sa o rozšírenie územia týmto smerom snaží už dlhšie. Starosta Pavligovský argumentuje lepším využitím parciel nedokončenej stavby pionierskeho tábora. No podľa ochranárov je dôvodom skôr veľkosť plochy, ktorú obec považuje za nevyužitú. To, či developerské ciele vyhrajú, bude závisieť od verejného a odborného pripomienkovania.

Štátni ochranári sú však už teraz proti. „Budeme požadovať ďalšie posudzovanie a nebudeme súhlasiť s takýmto rozsahom plôch na využívanie,“ povedala Mútňanská.

Výstavbu na území Natura 2000 musí zhodnotiť aj zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie EIA. „Len v prípade, ak by z takého posúdenia vyšlo, že činnosť nebude mať vplyv na predmety ochrany území sústavy Natura 2000, bolo by možné výstavbu realizovať,“ dodala riaditeľka.

Rovnako ako v Štrbe?

Naposledy rozvírila hladinu snaha o výstavbu v okolí Štrbského Plesa. Aj tu samospráva navrhla zmenu a doplnenie územného plánu obce Štrba. V novom pláne už bola zakreslená nielen obecná bytovka, cesty, chodníky, parkoviská, vodojem, ale aj lyžiarsky vlek či lanovka. Plány obce zabrzdila petícia, ktorú podpísali desaťtisíce ľudí. Nateraz obec predĺžila pripomienkové konanie k návrhu. A to na 23. júna. Proti výstavbe na Štrbskom Plese sa postavil aj minister životného prostredia Ján Budaj. "Je to doslova ikonické miesto. Priestor, ktorý vníma celé Slovensko. Preto sa treba pýtať, čo tým sledujú poslanci Štrby a prípadní investori, ktorí by si brúsili zuby na tieto pozemky,“ povedal v relácii Ide o pravdu v polovici mája.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #chránená oblasť #Štrba