Mestá pre odpad píšu ministrovi

Pandémia zvýšila množstvo odpadu, chýbajú však peniaze. Otázne tak zostáva, ako udržať systém triedenia odpadu. Ten teraz funguje cez takzvanú rozšírenú zodpovednosť výrobcov a vývozcov. Firmy platia podľa toho, koľko odpadu vyprodukujú, organizáciám, ktoré za ne odpad riešia. Mnohé firmy sa však dostali do ťažkostí, a na splátky nemajú.

01.06.2020 13:26
debata (6)

VIDEO: Minister životného prostredia Ján Budaj sa chystá obciam a mestám pomôcť. Pozrite si jeho vyjadrenie vo videu TV Pravda.

Video

Na ministerstvo životného prostredia sa tak už obrátila organizácia zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Žiada, aby rezort uvoľnil peniaze z environmentálneho fondu. Ak nepomôže zelené ministerstvo, finančné bremeno budú musieť organizácie presunúť na ešte ako-tak fungujúce firmy.

Združenie miest a obcí tvrdí, že organizácie by mali dostať peniaze, no nie z environmentálneho fondu, ale zo štátnej kasy. „Peniaze v enviromentálnom fonde sú tvorené najmä poplatkami miest a obcí, musia primárne zostať zdrojom podpory a motivácie samospráv na udržaní a rozšírení systému triedenia,“ hovorí výkonný podpredseda združenia Jozef Turčány.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja sa súčasná situácia dá vyriešiť jednorázovou dotáciou. Chce sa však s oboma stranami v najbližších dňoch stretnúť a prekopať fungovanie tohto systému od základov. „Bol nastavený v inej dobe, s inými cenami a iným pohľadom k druhotným surovinám. To treba zmeniť,“ povedal pre denník Pravda Budaj.

Mestá a obce ministerstvo vzyvali miniserstvo aj k tomu, aby prijalo opatrenia proti výrobcom a dovozcom, čo sa nepodieľajú na financovaní triedeného zberu odpadov. A to aj napriek tomu, že im to káže zákon. „Týmto dochádza k znefunkčneniu celého systému triedeného zberu, čo má za následok nielen zníženie finančných zdrojov na triedenie, ale aj zvýšenie objemu odpadu, ktorý skončí na skládkach,“ hovorí starosta obce Dolný bar Oskár Bereczk.

Minister Budaj takéto vedomé podvádzanie považuje za „nemysliteľné“. Situáciu má v pláne riešiť ostrými pokutami.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #recyklácia