Odpady v Bratislave po novom. Separácia do vriec, odvoz raz za mesiac

Od júla 2020 by sa vo väčšine bratislavských rodinných domov malo separovať po novom. A to do vriec na papier a plast. Ich vývoz zabezpečí hlavné mesto raz za mesiac. Dotknuté mestské časti zmenu vítajú, proti nie je ani Úrad verejného zdravotníctva.

27.05.2020 10:00
debata (26)

Zber do vriec považujú hygienici za zdravotne neškodný. Praktizuje ho väčšina obcí na Slovensku a v zahraničí je bežný aj v mestách. „Papier a plasty nepredstavujú materiál, ktorý by spôsoboval znehodnocovanie životného a obytného prostredia vo svojom okolí,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Bude však vývoz odpadu raz za mesiac stačiť? Pochybujú o tom nielen mestské časti, ale aj hygienici. Podľa nich by interval odvozu separovaného odpadu mal vychádzať z konkrétnych skúseností o jeho množstve.

Prípadné zvýšenie frekvencie odvozu odpadu je aj otázkou dohody medzi obyvateľmi a konkrétnou mestskou časťou. Alebo spoločnosťou OLO, ktorá vývoz v hlavnom meste zabezpečuje.

Len raz mesačne

Tŕňom v oku väčšiny mestských častí však ostáva plánovaná frekvencia odvozu. Raz za mesiac je podľa nich málo. „Keď chceme naučiť ľudí na nový druh služby, treba im to čo najviac uľahčiť,“ povedala poslankyňa mestskej časti Vajnory Monika Debnárová.

Starosta Vrakune Martin Kuruc dúfa, že sa tento časový interval nakoniec skráti. Najideálnejšie by podľa neho bolo, ak by sa odvoz konal každé dva týždne. „Ľudia do kontajnerov na separovaný zber hádžu všetko možné a okolo potom vznikajú veľké skládky odpadov,“ povedal pre denník Pravda Kuruc. Zmenu však víta – apelovali na ňu už dlho, a to aj u starého vedenia mesta.

Za častejší odvoz sú aj v Podunajských Biskupiciach. Túto časť nového nariadenia už aj pripomienkovali, zber do vriec im však neprekáža. Práve v tejto mestskej časti býva väčšina obyvateľov v rodinných domoch. A počet zberných hniezd nebol dostatočný. Nový systém tak bude výhodnejší – a to aj pre starších ľudí. Tí totiž často nevládali vynášať odpad až ku kontajnerom.

Zberným hniezdam odzvoní

Hlavný plusom separácie do vriec je podľa mestských častí likvidácia zberných hniezd. Väčšina s nimi mala totiž len problémy. Odpad do nich vyhadzovali aj ľudia z okolitých obcí, ten sa potom kopil a znečisťoval okolie kontajnerov. Tie tak ostanú len tam, kde je to nevyhnutné.

V prípade Petržalky budú kontajnery len tam, kde sa pre hustú zástavbu domov zberné auto nedostane. Hovorkyňa tejto mestskej časti Mária Halašková však dúfa, že takáto separácia podnieti k triedeniu aj tých, ktorí sa mu z lenivosti doteraz vyhýbali.

Zber po novom si ako prvé vyskúšajú mestské časti Staré Mesto, Petržalka, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Vajnory, Devínska Nová Ves a Devín. Prvé vrecia by mali obyvatelia rodinných domov dostať už v júli. Všetko však závisí od toho, či bude na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválené nové všeobecne záväzné nariadenie o nakladaní s komunálnymi a drobnými stavebnými odpadmi.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #separácia #vrecia