Ďalšia toxická skládka pri Bratislave? Podľa Budaja v nej môže byť kal

Ministerstvo životného prostredia zažíva rušné dni. V blízkosti Bratislavy, v oblasti známej ako Prudský majer, objavilo ďalšiu nelegálnu skládku. Aj tá bola roky prehliadaná. Nachádzať sa na nej môže toxický kal. Skládka pritom leží len kúsok od Pamätníka Milana Rastislava Štefánika. Čo presne ju tvorí, ukážu až výsledky odobratých vzoriek. Tie by mali byť známe o mesiac.

22.05.2020 13:19 , aktualizované: 17:15
debata (18)

VIDEO: Minister životného prostredia Ján Budaj hovorí o ďalšej nelegálnej skládke. Čo ju tvorí a kto je vinníkom? Pozrite si vo videu TV Pravda.

Video

Podľa šéfa rezortu Jána Budaja by však malo ísť nielen o komunálny odpad, ale aj o kal z priemyselnej výroby, ktorý môže presakovať do spodných vôd. Problémom sú aj časté samovoľné požiare, ktoré vznikajú pôsobením chemicko-fyzikálnych procesov priamo na skládke a zamorujú ovzdušie. „Vznáša sa tu pach bioplynu, ktorý následne dýchajú všetci naokolo,“ dodal minister. Skládka tak podľa neho neohrozuje len životné prostredie, ale aj zdravie obyvateľstva.

Pôvodca neznámy

Pôvodca založenia skládky, ku ktorému pravdepodobne došlo už pred tromi rokmi, zatiaľ známy nie je. Viaceré stopy však podľa ministra vedú k hlavnému mestu Bratislava. „Zdá sa, že sem väčšinu odpadu priváža vodárenský podnik,“ povedal minister. Denník Pravda oslovil aj Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS). Podľa hovorcu SVP Mariána Bocáka podnik v danej lokalite nemal a ani nemá žiadne aktivity a o čiernej skládke nič nevie.

Potvrdiť ministrovo tvrdenie však musia vzorky. Tie priamo v lokalite odobrali špecialisti hneď z niekoľkých miest. V prípade, že výsledky dohady potvrdia, problémom sa bude ďalej zaoberať ministerstvo vnútra.

Zodpovednosť daňových poplatníkov

Komu zamorená oblasť patrí, je ťažko povedať. Podľa Jána Jenča, generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia, patria pozemky niekoľkým vlastníkom. Väčšina z nich je neznáma, respektíve ich vlastní štát, všetky sú však v správe Slovenského pozemkového fondu. „Zodpovednosť teda padá na hlavu nás, daňových poplatníkov,“ dodal Budaj.

Prudský majer je už druhou čiernou skládkou v tomto týždni. Vo štvrtok totiž zelený rezort avizoval výskyt škodlivých látok na skládke Farná. Nové vedenie rezortu plánuje v boji s envirokrimi­nalitou pokračovať. A to aj zvýšením trestov za nelegálne nakladanie s odpadom.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #Ján Budaj #environmentálna záťaž #envirokriminalita #skládka odpadu