Budaj o skládke pri Bratislave: Šokovali ma jedy, ktoré tu sú. Ideme skúmať aj okolie

Znalecké posudky potvrdili, že nelegálna skládka Farná neďaleko Bratislavy obsahuje nebezpečné chemické látky. Polícia prípad vyšetruje a podľa ministra vnútra Romana Mikulca ide o doteraz najzávažnejší enviromentálny zločin. Materiál zo skládky sa navyše používa ako podklad pri výstavbe bratislavského obchvatu. „Šokovalo ma zloženie jedov, ktoré sa na skládke objavili,“ povedal vo videu TV Pravda minister životného prostredia Ján Budaj.

21.05.2020 13:22 , aktualizované: 16:25
debata (29)

Kedy sa vyšetrovanie nelegálnej skládky pri Ivanke pri Dunaji skončí? Kto bude obvinený? Čo hovorí minister životného prostredia Ján Budaj na to, že skládka naďalej funguje?

Video

Podzemná voda na nelegálnej skládke Farná pri Vajnorských jazerách v Bratislave obsahuje nebezpečné chemické látky. Potvrdil to znalecký posudok, ktorý pre políciu vypracoval Vyskúmný ústav vodného hospodárstva. Minister vnútra Roman Mikulec odmietol zverejniť podrobnosti z vyšetrovania, ale podľa neho ide o doteraz najzávažnejší enviromentálny zločin. Podrobnosti z posudku nepovedal ani minister životného prostredia Ján Budaj.

„Šokovalo ma zloženie jedov, ktoré sa na skládke objavili,“ povedal. Podrobnosti chce minister zverejniť až po skončení vyšetrovania, ale podľa neho „museli úradníci vedieť o nelegálnej skládke a aj znečistenej spodnej vode niekoľko rokov.“ Ohrozené nie sú len Vajnorské jazerá a blízke okolie, ale otázniky visia aj nad obchvatom, ktorý sa v tejto lokalite buduje. Časť stavebného materiálu sa na stavbu rozváža práve zo skládky Farná. Na otázku, či je ohrozený samotný obchvat nechcel minister životného prostredia odpovedať jednoznačne. Budaj ale pripustil, že sa vykonávajú ďalšie výskumné práce, ktoré preveria rozsah nebezpečných látok v blízkych lokalitách.

Podľa Občianskeho združenia (OZ) Triblavina, ktoré na nelegálnu skládku Farná upozorňuje už niekoľko rokov, je nebezpečný odpad navážaný do telesa diaľnice už roky. Združenie ako oznamovateľ trestnej činnosti skládkovania nepovoleného odpadu nahliadlo do vyšetrovacieho spisu, ktorý obsahuje aj posudok spomínaný ministrami Mikulcom a Budajom. Podľa informácií OZ Triblavina znalci v ňom potvrdzujú zakopaný nebezpečný odpad. Napríklad koncentrácia karcinigénneho benzo(a)pyrénu prekračuje povolený limit 27-krát. Podľa znaleckého posudku v skúmanej lokalite našli až 68 rôznych nebezpečných látok, vrátane pesticítdov a azbestu. Oblasť skládky Farná je v posudku charakterizovaná ako vysoko rizikovú.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #Ján Budaj #environmentálna záťaž #podzemná voda #Roman Mikulec