Budaj: Slovensko je chemickou skládkou, treba s tým skončiť

Ministerstvo životného prostredia má v pláne pozrieť sa na developerské zámery v oblasti Štrbského plesa. Ak zo zistení vzíde, že je plánovaná výstavba bytov, obchodov, parkovísk a športovísk nezákonná, zelené ministerstvo ju plánuje právne napadnúť. Uviedol to šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO) v relácii Ide o pravdu.

14.05.2020 15:55 , aktualizované: 18:43
debata (188)

VIDEO: Sledujte diskusiu v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s ministrom životného prostredia Jánom Budajom.

Video

Developerské aktivity sa Štrbskému plesu doteraz vyhýbali. Aktuálne však o jeho budúcnosti rozhoduje obec Štrba. Tá sa rozhodla zmeniť a doplniť jeho územný plán. To však môže znamenať masívnu zástavbu. Minister je rázne proti. "Je to doslova ikonické miesto. Priestor, ktorý vníma celé Slovensko. Preto sa treba pýtať, čo tým sledujú poslanci Štrby a prípadní investori, ktorí by si brúsili zuby na tieto pozemky,“ povedal šéf rezortu. Viacero prírodných rezervácií, ktoré si vynucujú ochranu a sú dedičstvom Slovenska, je podľa neho v súčasnosti ohrozených a stráca na hodnote.

Medzi ne zaradil aj lesy, ktorých obhospodarovanie ešte stále spadá pod rezort pôdohospodárstva, čo je dlhé roky dôvodom neustálych sporov. To by sa však malo zmeniť. Veľkonočná dohoda s ministrom Jánom Mičovským (OĽaNO) o presune lesov pod zelený rezort je podľa Budaja definitívna. "Nie som proti hospodáreniu lesov. Ale ich prioritná funkcia je vytvárať zázemie života,“ dodal Budaj. Práve čaro lesov podľa neho objavilo množstvo ľudí aj teraz počas pandémie.

Pozrieť sa chystá aj na známe environmentálne záťaže, ktorých je na Slovensku okolo 2000. Patrí medzi ne aj bývalý areál spoločnosti Chemko Strážske, ktoré roky vypúšťalo stovky ton chemického odpadu do okolia. Na odstrániteľa týchto chemikálií pripravuje výberové konanie. Spolupracovať by však chcel aj s vedcami, ktorí by sa týchto škodlivín dokázali zbaviť novými technológiami.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu