Za separáciu sa bude platiť viac. Ak nezasiahne zelené ministerstvo

Firmy skúšané koronakrízou budú možno v budúcnosti opäť nútené siahnuť hlbšie do vrecka. Tentoraz v súvislosti s triedením odpadu. Suma, ktorú výrobcovia pravidelne platia Organizáciám zodpovednosti výrobcov (OZV), by sa mohla opätovne zvýšiť.

14.05.2020 06:00
debata (11)

Veľa firiem totiž kvôli pandémii už takmer dva mesiace nevyrába, a teda ani neplatí štandardné poplatky za odpad. Množstvo triedeného odpadu sa však neznížilo a jeho separovanie musí niekto zaplatiť. Ak nepomôže ministerstvo životného prostredia, finančné bremeno budú musieť OZV presunúť na ešte ako-tak fungujúce firmy.

Ak nepomôže ministerstvo, nemáme na výber

Denník Pravda v tejto súvislosti oslovil aj niekoľko prevádzok, ktoré patria medzi výrobcov obalových produktov. Väčšine z nich poplatky zvýšili ešte pred pandémiou a o ďalšom zvýšení zatiaľ nič nevedia. No podľa niektorých z nich sa to v súvislosti so súčasnou situáciou dá očakávať.

„Čo sa týkalo zvýšenia cien od januára, samozrejme, namietal som s argumentom, že gro našej produkcie sa plní do sklenených pohárov a tie málokto vyhodí do koša. No môj argument nebol akceptovaný,“ povedal pre denník Pravda Rastislav Demeter zo spoločnosti Riso-R. S finančnými ťažkosťami spôsobenými pandémiou sa pritom trápia rovnako ako zavreté podniky a ďalšie výdavky by predstavovali neúnosné riziko.

Organizácie zodpovednosti výrobcov sa ohradzujú, že inú možnosť v tejto chvíli mať nebudú. Poplatky za tvorbu odpadu im firmy platia na základe výkazu raz za štvrťrok. Pre pandémiu boli alebo sú mnohé podniky zavreté. Nič tak nevyprodukujú a nemajú teda za čo platiť.

Množstvo triedeného odpadu však nekleslo, práve naopak. Ľudia zostali doma, častejšie sa pustili do upratovania, vyhadzujú množstvo vecí, objednávajú si balené jedlo. Odpad sa tak kopí. A jeho vývoz musí niekto financovať. „Nemôžeme kvôli súčasnej situácii stiahnuť z obcí polovicu kontajnerov alebo robiť vývoz separovaného odpadu len raz do týždňa,“ vysvetlil pre denník Pravda riaditeľ OZV Natur-Pack Michal Sebíň.

Ako sa zachová ministerstvo?

Pred dofaktúrovaním rozdielu môže ešte stále platiacich klientov zachrániť ministerstvo životného prostredia. A to uvoľnením finančných prostriedkov z Environmentálneho fondu. „Do envirofondu idú príjmy za skládkovanie odpadu a z pokút za nedodržiavanie zákona o skládkovaní. Tak nám napadlo využiť tieto peniaze na triedený zber,“ dodal Sebíň. Ten sa už na rezort životného prostredia obrátil s otvoreným listom.

„Pokiaľ to bude nevyhnutné, pomôžeme obnoveniu jeho fungovania finančne alebo úpravou legislatívy,“ vyjadril sa odbor komunikácie ministerstva životného prostredia. To vraj vzniknuté ťažkosti so systémom separácie odpadu podrobuje revízii. Podľa platnej špecifikácie totiž mohli byť doteraz peniaze z envirofondu využité len na pomoc obciam, ktoré mohli žiadosti podávať do konca októbra 2019. „Aktuálna špecifikácia pre rok 2021 je v procese prípravy,“ dodalo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #triedenie odpadu #koronavírus