Ministerstvo dopravy rozbehlo dotácie na zateplenie. Kritici hovoria o premárnenej šanci

Od pondelka môžu ľudia žiadať o dotáciu na zateplenie rodinného domu. A to až do 8 800 eur. Výzva sa uzatvorí na konci júna. Alebo po odoslaní 150 žiadostí. Podľa platformy Budovy pre budúcnosť je takýto počet nedostatočný. Pričom nepohne ani rozhýbať domáci dopyt.

05.05.2020 08:04
rodinný dom, zatepľovanie, rekonštrukcia, stavba Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

"Považujeme za veľmi obmedzujúce, že maximálny počet zaevidovaných žiadosti je stanovený na 150 pre celé Slovensko. Je to neskutočne malé číslo,“ hovorí Katarína Nikodemová za Budovy pre budúcnosť. Vláda sa pritom vo svojom programovom vyhlásení zaviazala k zvyšovaniu energetickej efektívnosti budov.

Žiadatelia musia tiež splniť viacero podmienok. Dom musí byť skolaudovaný minimálne desať rokov dozadu. Splniť treba aj podmienku rozlohy – jednopodlažný dom musí mať maximálnu plochu 150 metrov štvorcových, dvojpodlažný 300 metrov štvorcových.

Povodne mala výzva štartovať už od apríla, končiť mala v júni, no plány posunula pandémia. Ľudia tak majú na zaslanie žiadostí o mesiac menej.

Čo tak sa inšpirovať u susedov?

Problémom dotačného programu na zatepľovanie rodinných domov je podľa platformy, že je ľuďom neznámy. „Podľa nášho prieskumu z roku 2018 ho spontánne poznalo iba 2 % opýtaných,“ hovorí analytik platformy Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Inšpirovať by sme sa mohli programom v susednej Českej republike. Tu funguje program Nová zelená úsporám. Ten financuje okolo 7 500 projektov obnovy ročne. Inšpiráciou by nám mohol byť aj v tom, že obnovu budov rieši komplexne a je za ním prepracovaná informačná kampaň.

„Ukazuje sa oveľa efektívnejšie mať komplexný dotačný nástroj na podporu najlepších dostupných techník pri obnove rodinných domov, ktorý by súčasne podporoval zateplenie, výmenu okien, výmenu zdroja tepla, využitie obnoviteľných zdrojov energie a aplikovanie adaptačných opatrení na zmenu klímy ako sú zelené strechy či tienenie,“ hovorí Nikodemová.

Zelené opatrenie

Obnovu budov možno pritom považovať aj za ekologické opatrenie. Budovy sú dnes zodpovedné za približne 40 % spotreby energie a 36 % emisií C02 v EÚ. Pre dosiahnutie klimatických cieľov v roku 2050 nám ich správna obnova vie významne pomôcť.

Podľa nízkouhlíkovej štúdie, ktorú pre Slovensko vypracovala Svetová banka, je najväčší potenciál úspor energie práve v sektore budov. Zároveň sa v nej uvádza, že najdôležitejším politickým cieľom do roku 2030 musí byť pre Slovensko v nízkouhlíkovej transformácií obnova existujúceho fondu budov spojená so zvyšovaním ich energetickej efektívnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #koronavírus