Zálohovanie PET fliaš sa kvôli koronavírusu odkladá

Po novom sa so zálohovaním platových fliaš a plechoviek začne o rok neskôr ako bolo naplánované. A to najskôr v roku 2023. Pandémia totiž komplikuje výber správcu zálohového systému. Ešte minulý týždeň o tom rozhodlo 88 poslancov v skrátenom legislatívnom konaní. Schválené zmeny sa dotknú aj ďalších zákonov z dielne rezortu životného prostredia.

13.04.2020 13:50
debata (1)

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja, nie je možné v riadnom termíne prerokovať výber správcu, ktorý bude efektívne prevádzkovať celý systém. "Na skutočne efektívnu prípravu treba čas, ktorý sme teraz získali. Možno aj na odstránenie nejakých zákonných nedostatkov,“ povedal šéf envirorezortu.

K zmenám dôjde aj v iných oblastiach, vrátane zákona o ochrane prírody, zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, zákona o povodniach, zákona o vodách, geologického zákona, zákona o ovzduší, ako aj zákona o Environmentálnom fonde. Podľa Budaja sú novelizácie jasnou odpoveďou na aktuálnu situáciu.

Do skončenia výnimočného stavu sa tak posúvajú lehoty na uplatňovanie finančných náhrad za škody spôsobené určenými živočíchmi a nároku na finančnú náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania.

Plynúť nebudú ani lehoty ustanovené na vydanie rozhodnutí v konaniach, v ktorých sa vyžaduje vykonanie napríklad miestnej obhliadky, ústneho pojednávania či nazerania do spisov.

Posúva sa aj vyhodnocovanie povodňových škôd. V súčasnej situácii môžu žiadatelia predkladať na Environmentálny fond svoje žiadosti o podporu do 15. decembra 2020.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #enviro #PET flaše #koronavírus